Connect with us
Facebook, Instagram și WhatsApp au picat. Milioane nu au putut accesa conturile

Știri

Facebook, Instagram și WhatsApp au picat. Milioane nu au putut accesa conturile

Facebook are probleme de funcționare în România. Milioanele de utilizatori nu pot accesa coturile, mesageria și nici alte funcții ale rețelei. Instagra și WhatsApp de asemenea întâmpină probleme de funcționare.

În jurul orei 10:55 rețeaua de socializare Facebook a început să aibă probleme de funcționare, prim eroare a fost chat-ul / mesageria care nu a mai fost capabilă să trimită sau să primească mesaje.

La scurt timp WhatsApp și Instagram au pierdut controlul și au fost funcționale. Rețelele au redevenit funcționale in jurul orei 11:35.

Grupurile de Whatsapp,interzise polițiștilor.Sindicat:Le cerem să prindă infractori cu mapa sub braț

Aplicațiile Facebook Messenger, Whatsapp sau Snapchat sunt interzise pentru transmiterea informațiilor activităților desfășurate de polițiști, potrivit unui document publicat de Europol. „Cerem polițistului să prindă infractori cu mapa sub braț și cu logistică depășită moral”, spun sindicaliștii.

Sindicatul Polițiștilor Europeni (Europol) au publicat pe pagina oficială un document atribuit Inspectoratului General al Poliției Române prin care se interzice transmiterea informațiilor activităților desfășurate de polițiști prin grupuri ale aplicațiilor mobile, precim Whatsapp, Facebook Messenger sau Snapchat.

„Pornind de la tragicul eveniment de la IPJ Timiș, unde colegul nostru, Cristian Amariei, a fost împușcat de către o persoană care a fost <dată în urmărire> pe un grup de Whatsapp de către un ofițer de la nivelul unității și până la situații în care polițiștii primesc <ordine> pe asemenea aplicații, au existat nenumărate polemici pe marginea legalității utilizării acestor mijloace de comunicare. În realitate vorbim despre o nevoie de comunicare operativă, pe care polițiștii au suplinit-o prin diverse aplicații, tocmai pentru incapacitatea instituției de a oferi mijloace flexibile și eficiente de schimb a informațiilor și a datelor operative cu care lucrăm”, scrie Europol.

Documentul publicat, care a fost transmis unităților centrale subordonate IGPR, Direcției Generale de Poliție a Municipiului București, inspectoratelor județene de poliție, școlilor de agenți de poliție, Centrului de Formare și Perfecționare a Polițiștilor „Nicolae Golescu” Slatina și Centrului Chinologic „Dr. Aurel Greblea” Sibiu, arată că „la nivelul Poliției Române au fost identificate mai multe vulnerabilități generate de nerespectarea normelor de protecție a informațiilor clasificate (…) care au dus la compromiterea informațiilor clasificate sau a unor informații cu specific polițienesc”, astfel că „este interzisă utilizarea echipamentelor de telecomunicații mobile (smartphone, tablete etc.) și a aplicațiilor informatice (Facebook Messenger, Whatsapp, Spanchat etc) pentru transmiterea informațiilor conexe activităților de poliție”.

În document se arată că „încălcarea acestor norme duce la producerea unor incidente de securitate și constituie un element de incompatibilitate pentru accesul personalului Poliției Române la informațiile clasificate, având drept consecință retragerea autorizației de acces la astfel de informații”.

Sindicaliștii Europol au reacționat și spun că în 2019, polițistul este pus să prindă infractori „cu mapa sub braț”.

„Din păcate, deși suntem în anul 2019, instituția poliției încă a rămas ancorată în trecutul ei, în timp ce infractorii sunt din ce în ce mai specializați și mai bine dotați. În continuare îi cerem polițistului să prindă infractori cu mapa sub braț și cu logistică depășită moral”, arată Europol.

Despre documentul intern, Europol arată că „este vorba despre încălcarea prevederilor HG 585/2002 pentru aprobarea Standardelor naționale de protecție a informațiilor clasificate, ceea ce poate conduce la măsura retragerii autorizației de informații clasificate. Iar după cum bine știm, în lipsa acestei autorizații, polițiștii sunt puși la dispoziția unității și pot chiar să ajungă în situația de a li se înceta raporturile de serviciu”.

Totodată, sindicaliștii precizează că datele cu caracter personal ale persoanelor cu care polițiștii intră în contact sunt interzise a fi prelucrate și distribuite prin intermediul acestor aplicații, „tocmai pentru că Regulamentul general pentru protecția datelor cu caracter personal (GDPR) interzice asemenea operațiuni”.

Sunt Adrian Vrauko si de 14 ani lucrez în presa online. Am început ca redactor la Realitatea TV, am continuat mai apoi la Pro TV, Kanal D. Iar din 2014 am infiintat Revista Teo Trandafir, continuand cu HUFF.ro si multe alte site-uri din grupul AIR24. La HUFF.ro sunt Editor Of The Day si coordonez echipa editoriala.

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Știri

To Top