Connect with us
Crește factura la curent! Cât vor plăti românii!

Știri

Crește factura la curent! Cât vor plăti românii!

ANRE a lansat în dezbatere publică un proiect care modifică metodologia de stabilire a serviciilor de sistem. Proiectul va duce, în final, la creșterea facturii finale a consumatorului de energie electrică

Metodologia include în calculul tarifului de sistem mai multe costuri ale producătorilor de energie electrică, ce nu erau stabilite până acum, şi care va trebui ulterior trecute în factură, scrie economica.net.

Primul dintre ele se referă la reglajul primar. Atunci când în sistemul energetic apare vreun dezechilibru între producţie şi consum, grupurile generatoare intervin automat, din primele secunde, prin prisma caracteristicilor lor constructive, pentru a genera mai multă electricitate şi a păstra frecvenţa la 50 Hz. Până acum, disponibilitatea acestui serviciu, pe care îl poate oferi, teoretic, orice grup, nu se plătea, se plătea, evident, energia furnizată. Potrivit noii reglementări, se va plăti, dar nu oricui, ci doar producătorilor care vor fi selectaţi să ofere acest serviciu.

Cei care vor câştiga sunt producătorii de energie electrică ce vor fi selectaţi. Iar acest cost va fi trecut în contul celor pe care ANRE i le va recunoaşte operatorului serviciului de sistem, Transelectrica, şi, ulterior, vor fi trecute în factura consumatorului final.

Oficialii ANRE susțin că nu va fi vorba despre o scumpire semnificativă, dar până acum nu a fost făcut un calcul.

Citește și: Ce trebuie să știi despre schimbarea contractului pentru energie electrică

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Știri

To Top