Connect with us
Fermierii au primit vești bune: constatarea pagubelor produse de secetă

Știri

Fermierii au primit vești bune: constatarea pagubelor produse de secetă

Fermierii au motive de bucurie pe fond de pandemie. Pagubele provocate de secetă care vor fi constatate de un comitet.

Fermierii au primit vești bune: constatare pagube provocate de secetă

Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, alături de Ministerul Afacerilor Interne a dat un ordin. Prin acest ordin se vor constitui comitetele de constatare a pagubelor datorate secetei.

Adrian Oros, ministrul de resort a făcut anunțul legat de pagube provocate de secetă miercuri într-un briefing de presă.

„Vreau să subliniez că, de 10 ani, fermierii nu au mai fost despăgubiţi pentru pagubele produse de secetă. Deşi exista un ordin şi există Ordinul 459 din 2019, care se referă la seceta hidrologică, şi există Hotărârea de Guvern 557/2016 conform căreia trebuia să apară un regulament privind gestionarea situaţiilor de urgenţă generate de fenomene meteorologice şi extreme, având ca efect seceta pedologică, acest ordin nu a fost emis. De aceea, astăzi, împreună cu colegii de la Ministerul de Interne, am emis acest ordin, în aşa fel încât echipele care se vor constitui la nivel judeţean, cât şi la nivel local, comitetele judeţene, respectiv locale, pentru situaţii de urgenţă să aibă o bază legală ca să constate pagubele produse datorită secetei”, a afirmat ministrul Agriculturii, Adrian Oros.

Echipele merg pe teren pentru a vedea pagubele provocate de secetă

Ministrul a mai menționat că într-o mulțime de județe, echipele au început să meargă pe teren. Se începe constatarea pagubelor produse de secetă. Aceștia au început să facă acest lucru deși ordinul nu este emis încă. Ei constată pagubele provocate de secetă la solicitarea fermierilor.

„În momentul în care vom finaliza aceste constatări privind pagubele produse de secetă, vom evalua care este valoarea acestor pagube şi toţi fermierii care sunt afectaţi vor fi despăgubiţi. Sigur că acolo unde există posibilitatea de irigaţii noi am făcut apel încă de la începutul anului către organizaţiile de udători să semneze contract cu ANIF-ul, în aşa fel încât apa să ajungă la fermierii respectivi. Sunt semnate până acum 766 de contracte pe o suprafaţă irigabilă de 830.000 de hectare. Suprafaţa irigabilă care este acum la dipoziţia fermierilor este undeva la 1.061.000. Deci, ar mai fi aproape 200.000 de hectare pentru care nu avem cereri pentru furnizarea de apă”, a declarat Oros.

Ministrul a mai vorbit despre faptul că instituția monitorizează din toamnă fiecare procedeu pe suprafețele care au fost însămânțate.

„În toamna anului trecut au însămânţate peste 2,9 milioane de hectare cu grâu, cu secară, cu triticale, orz, orzoaică şi rapiţă. Din păcate, peste criza coronavirus în toată această perioadă s-a instalat şi o secetă puternică, o secetă extremă. Unii dintre specialişti şi dintre fermieri spun că nu au mai întâlnit, mai ales în Moldova şi în Dobrogea, o asemenea secetă”, a mai spus acesta.

Astfel, în ceea ce privește pagubele provocate de secetă, ele vor fi despăgubite.

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Știri

To Top