Connect with us

Știri

Foarte multi romani isi serbeaza astazi ziua de nume! Afla ce mare sfant este pomenit in calendarul crestin-ortodox!

In data de 18 decembrie, romanii il serbeaza pe Sfantul DANIIL SIHASTRUL. Acesta este cunoscut pentru crestin-ortodocsi drept un pustnic ortodox roman, duhovnic renumit, sfetnic al domnitorului Stefan cel Mare (1457-1504) si egumen al Manastirii Voronet.

Sfantul Daniil Sihastrul a fost canonizat de Biserica Ortodoxa Romana in sedinta din 20-21 iunie 1992 a Sfantului Sinod, primind numele de „Sfantul Cuvios Daniil Sihastrul”, iar ca zi de praznuire a fost stabilita data de 18 decembrie

Cuviosul Parintele nostru Daniil Sihastrul a fost unul din cei mai mari sfinti pe care i-a odraslit pamantul Moldovei, mare dascal al pustiei si povatuitor al calugarilor.

Acest sfant al neamului nostru s-a nascut intr-o familie de oameni saraci de pe mosia Manastirii Sfantul Nicolae din Radauti, la inceputul secolului al XV-lea, primind la botez numele de Dumitru. Cand avea 16 ani, s-a facut calugar in aceeasi manastire, cu numele de monahul David. Dupa cativa ani de aspra nevointa se invredniceste de harul preotiei si se retrage la Manastirea Sfantul Lavrentie din comuna Vicovul de Sus. Apoi, fiind chemat de Duhul Sfant la viata pustniceasca, s-a facut schimonah cu numele de Daniil, inainte de anul 1450, si s-a nevoit singur in nestiute osteneli duhovnicesti, mai intai in preajma Manastirii Neamt, pe valea paraului Secu, apoi pe valea paraului Putna, intr-o mica chilie sapata in piatra. (Astazi se afla aici satul Laura, derivat de la „Lavrentie” sau de la „lavra”,)

Dupa sfintirea Manastirii Putna (1470), Cuviosul Daniil Sihastrul s-a retras in preajma Manastirii Voronet, unde si-a sapat chilie in piatra, sub stanca Soimului. Aici se nevoieste singur inca 20 de ani in placere de Dumnezeu, crescand numerosi ucenici si facand multe minuni de vindecare.

In anul 1488, odata cu zidirea bisericii Manastirii Voronet, Sfantul Daniil Sihastrul se coboara in obste, avand peste 80 de ani, si ajunge egumen al acestei manastiri. Mai traind inca putin si fiind cinstit de popor ca sfant si facator de minuni, Cuviosul Daniil si-a dat sufletul in mainile lui Dumnezeu prin anul 1496 si a fost asezat in biserica, unde se afla pana astazi.

Sursa text www.sfant.ro

Sursa foto www.crestinortodox.ro

 

 

 

Adrian Vrauko este project managerul site-ului huff.ro Contact: adrian@huff.ro

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Știri

To Top