Un nou caz de gripă aviară a fost depistat aproape de România, după ce pandemia a afectat
ţara noastră în urmă cu 10 ani. Un caz de infecţie cu virusul H5N8, o tulpină a virusului gripei aviare, a fost descoperit la o fermă de curcani din Ungaria, foarte aproape de frontiera cu ţara noastră.
Ferma unde s-a descoperit cazul de infecţie se află la Totkomlos, localitate aflată la câţiva kilometri de Nădlac. Peste 9.000 de curcani urmează a fi eutanasiaţi pentru a proteja populaţia din apropiere de o nouă izbucnire a pandemiei aviare în Europa, scrie Agerpres, citând Reuters.
Persoana care deţine ferma va primi despăgubiri de la statul maghiar, scrie şi presa ungară. Prima măsură care vine din exterior a fost luată de Japonia. Niponii au interzis de astăzi importul de păsări din Ungaria. Din cele 1.393 de tone de păsări cumpărate în anul 2015, doar 0,15% proveneau din Ungaria.
Gripa aviară este un tip de gripă care afectează în special păsările, însă se poate transmite la la anumite specii de mamifere. Prima oară a fost depistată în anul 1900 în Italia. Un virus al gripei, H5N1, a fost identificat în 1997 în Asia şi a creat o panică globală. În anul 2005, luna octombrie, gripa aviară a ajuns şi în România, primele păsări afectate fiind din localitatea Ceamurlia de Jos din judeţul Tulcea. România a fost prima ţară din Europa care a confirmat prezenţa acestui virus în anul 2005.
CITEŞTE ŞI: Epidemie de RUJEOLĂ în România! Peste 900 de cazuri au fost confirmate
Riscul de expunere şi de deces este destul de ridicat în cazul omului, iar cele mai multe victime umane ale gripei aviare au fost din Asia. Viruşii sunt capabili de schimb de material genetic şi se pot transmite de la animal la om printr-un contact fizic îndelungat.