Fosta judecătoare Viorica Dinu a fost condamnată miercuri de ÎCCJ la şapte ani de închisoare cu executare, iar Antonela Costache la 6 ani de închisoare.
Ele erau acuzate de DNA pentru săvârşirea infracţiunilor de luare de mită şi trafic de influenţă, fiind cercetate printre altele că au cerut 150.000 de euro pentru eliberarea din arest a lui Dinel Staicu.
Decizia este definitivă.
Judecătorii CCR au stabilit, în dispozitivul deciziei prin care au constatat conflict între puteri, că preşedintele urmează să emită decretul de revocare a şefei DNA, a anunțat, miercuri, instituția, într-un comunicat de presă.
„Președintele urmează să emită decretul de revocare din funcție”, apreciază CCR, conform unui comunicat de presă emis miercuri, după anunțarea deciziei potrivit căruia a existat conflict instituțional între Guvern și Președinte.
Citelte și: Judecătoarea Elena Burlan-Pușcaș de la Tribunalul București este acuzată de luare de mită
„Președintele nu are o putere discreționară proprie în cazul procedurii de revocare(…) Ministrul Justiției are rol central în procedura de revocare”, mai spune CCR.
Decizia Curții Constituționale este definitivă și obligatorie.
Motivarea hotărârii încă nu a fost publicată de Curtea Constituțională.
Potrivit acestora, calea de urmat pentru ieşirea din conflict este emiterea decretului de către şeful statului.
Citește și: Mircea Negulescu și Sorin Blejnar, la Parchetul General
Votul judecătorilor Curţii Constituţionale în cazul deciziei privind refuzul revocării şefei DNA, Laura Codruţa Kovesi, a fost de 6 la 3, potrivit unor surse judiciare.
Sursele citate au arătat că au făcut opinie separată judecătorii Livia Stanciu, Daniel Morar şi Ştefan Minea.
Curtea Constituţională a României a constatat, miercuri, că există conflict între puteri în cazul respingerii revocării şefei DNA, Laura Codruţa Kovesi.
Preşedintele CCR, Valer Dorneanu, a anunţat că plenul Curţii, cu majoritate de voturi, a admis sesizarea premierului cu privire la acel conflict de competenţă, constatându-se conflict între ministrul Justiţiei şi preşedinte determinat de refuzul şefului statului de a da curs cererii de revocare a şefei DNA.
Preşedintele Comisiei juridice din Camera Deputaţilor, Eugen Nicolicea, a declarat miercuri, referindu-se la decizia CCR privind existenţa unui conflict între Guvern şi şeful statului legat de revocarea procurorului-şef al DNA, că deciziile Curţii sunt obligatorii pentru toată lumea, inclusiv pentru preşedinte.
Acest articol a fost actualizat la: 30 mai 2018 18:12