Corneliu Onilă, fostul episcop de Huși, a fost arestat preventiv pentru 30 zile de către magistrații din Iași. Sebastian Jitaru, fostul arhimandrit implicat în dosar a fost arestat de asemenea. Decizia poate fi atacată prin intermediul unui apel. Află mai multe informații despre acest caz în rândurile de mai jos.
Fostul episcop de Huși Corneliu Onilă și Sebastian Jitaru, un fost arhimandrit, au fost arestați preventiv în această după-amiază, 22 mai, pentru o perioadă de 30 zile. Decizia Curții de Apel Iași poate fi atacată cu apel.
Avocatul lui Onilă, Liviu Bran, a precizat că va ataca soluția. Corneliu Onilă este cercetat pentru infracțiunea de agresiune sexuală continuată, iar victima a fost un minor. Acesta este cercetat pentru infracțiunea de act sexual cu un minor de către procurorii Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Iași.
Vara trecută, procurorii Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Iași au cerut redeschiderea dosarului său. Acest dosar a fost deschis după ce fostul episcop și alți 3 preoți au deschis un scandal de șantaj împotriva lui Onilă. Dacă nu au existat destule probe, a fost ușor ca acest dosar să fie închis.
Corneliu Onilă a fost episcopul de Huși până în luna august 2017. Sebastian Jitaru este unul dintre cei 3 preoți care l-au șantajat pe Onilă a fost și el audiat. Acesta l-a amenințat pe episcopul de Huși, Corneliu Onilă prin intermediul unei înregistrări în cadrul cărora întreținea relatii sexuale cu un preot tânăr.
I-a cerut la schimb postul de episcop-vicar al Episcopiei Huşilor. Datorită acestui fapt, Jitaru este condamnat și își ispășește pedeapsa în cadrul Penitenciarului Vaslui.
Fostul Episcop de Huși, Corneliu Onilă a fost reținut joi, 21 mai, pentru o scurtă perioadă de 24 ore de procurorii Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Iași. Episcopia Hușilor a declarat într-un comunicat:
„Regretăm sminteala creată de acest caz, precum şi implicaţiile morale care nu fac cinste nimănui, cu atât mai puţin cu cât acestea sunt asociate imaginii unui slujitor al Bisericii, care trebuie să fie, prin excelenţă, un exemplu de moralitate. Mecanismele de combatere a faptelor penale trebuie să funcţioneze, indiferent de persoana în cauză”.