Categorii Știri

FOTO: Acest lac este lovit de sute de fulgere intr-o ora. Iata care ar putea fi explicatia

In Venezuela se afla un lac unde pasionatii de spectacole ale naturii au ce vedea. Aici, zona este lovita de sute de fulgere in decurs de o ora.

.

Furtuna electrica, ce are loc de ani de zile in aceasta zona, a atras o multime de turisti din intreaga lume. La punctul de intalnire dintre raul Catatumbo si lacul Maracaibo au loc furtuni pe durata a 260 de zile pe an, ceea ce face ca zona sa fie lovita de 28 de fulgere pe minut.

Fenomenul atmosferic unic genereaza in jur de 1,2 milioane de sageti de lumina pe an, vizibile de la 400 km departare.

Cei care au cercetat zona au emis cateva teorii, printre care curenti inalti ce matura lacul si formeaza nori cand se ciocnesc de muntii Andean, ori gazul metan emanat de zona mlastinoasa.

CITESTE SI: Scrisoarea unei femei lovite de fulger

Topografia este si ea unica, intrucat lacul este inconjurat de munti ce retin inauntru aerul cald venit din zona Caraibelor si care ajunge sa se ciocneasca cu aerul rece ce coboara din lantul muntos. Acest proces pare sa genereze condensul care duce la furtunile cu fulgere, dand nastere la o medie de 28 de sageti de lumina pe minut, energia ce ar putea aprinde toate becurile din America Latina.

„O multime de locuri in care se produc aceste fulgere sunt legate si de modul in care se prezinta terenul. Cu astfel de vai, adancituri sau varfuri muntoase nici nu este de mirare ca sunt generate culoare pe care circula curentii (calzi sau reci)”, a declarat pentru BBC Dr Daniel Cecil de la Centrul Climatic de Hidrologie Globala.


Furtuna face sa actioneze ca un far natural pentru pescarii locali, care pot sa navigheze linistiti pe timpul noptii fara nicio problema. Fulgerele de la Catatumbo au fost incluse in Cartea Recordurilor in 2015, detronand orasul Kifuka din Congo, unde in decursul a unui an s-au inregistrat fulgere in 250 de zile consecutive.


Sursa foto dailymail.com

Acest articol a fost actualizat la: 2016-01-20T18:44:27+02:00 18:44

Share
Scris de
Raluca Badoiu

Acest site foloseste cookies.

Read More