Connect with us
G7 a condamnat Rusia pentru comportamentul contrar legislaţiei internaţionale. Ce au cerut Moscovei

Știri

G7 a condamnat Rusia pentru comportamentul contrar legislaţiei internaţionale. Ce au cerut Moscovei

Miniştrii de externe din G7 (grupul celor şapte ţări puternic industrializate), reuniţi la Toronto, au condamnat luni Rusia pentru comportamentul contrar legislaţiei internaţionale. De asemenea, aceștia au cerut Moscovei să contribuie la soluţionarea conflictului din Siria, transmite Reuters.

Şefii diplomaţiilor din Canada, Franţa, Germania, Italia, Japonia, Regatul Unit şi SUA au convenit să constituie un grup de lucru pentru studiul „comportamentului malign” al Rusiei, dată fiind îngrijorarea faţă de acţiunile acestei ţări în Ucraina şi Siria, a anunţat ministrul britanic de externe, Boris Johnson.

Evenimentul G7 a fost prima reuniune internaţională la nivel înalt după loviturile aeriene ale Statelor Unite, Franţei şi Regatului unit asupra unor obiective legate de armele chimice ale Siriei, ca represalii pentru un presupus atac cu gaze toxice pe 7 aprilie la Douma, lângă Damasc.

Ţările occidentale pun atacul pe seama regimului de la Damasc, condus de preşedintele Bashar al-Assad. Guvernul sirian şi principalul său aliat, Rusia, neagă că s-au folosit arme chimice.

Cu ocazia întrunirii de la Toronto, secretarul de stat american ad interim, John Sullivan, a cerut Rusiei să nu mai obstrucţioneze o evoluţie către pace în Siria şi să se implice în soluţionarea conflictului din această ţară.

Rusia trebuie să fie un partener constructiv în Siria sau va fi făcută răspunzătoare”, a avertizat el, prin intermediul presei.

Referindu-se la eforturile Rusiei de a destabiliza statele democratice prin influenţarea alegerilor, ministrul canadian de externe, Chrystia Freeland, gazda reuniunii, a arătat că „ţările G7 sunt angajate în prevenirea şi oprirea amestecului străin şi în reacţia la acesta”.

Ea a avertizat că „există consecinţe pentru cei care încearcă să submineze democraţiile noastre”.

Ministrul german Heiko Maas a insistat că în Siria nu este posibilă nicio soluţie politică fără Rusia. El a mai declarat că preşedintele Franţei, Emmanuel Macron, şi cancelarul german, Angela Merkel îi vor cere săptămâna aceasta preşedintelui american Donald Trump să nu retragă Statele Unite din acordul nuclear încheiat în 2015 cu Iranul.

Macron a început, tot luni, o vizită de stat în SUA. După sosirea sa la Washington, înainte de întâlnirea cu Trump, purtătoarea de cuvânt a Casei Albe, Sarah Sanders, a declarat că atitudinea preşedintelui american faţă de acordul cu Iranul nu s-a schimbat.

Și că el continuă să dezaprobe ridicarea unor sancţiuni împotriva regimului de la Teheran, în schimbul îngheţării programului iranian de înarmare nucleară.

La numai câțiva kimetri de reuniune, o camionetă a intrat în mulțime

În timpul summitului diplomatic al G7, la Toronto a avut luni un incident grav, la numai câţiva kilometri de locul reuniunii.

O camionetă a intrat în mulţimea de pietoni, în nordul oraşului, omorând nouă oameni şi rănind 16, potrivit bilanţului prezentat de poliţia locală. Deocamdată, nu s-a stabilit dacă a fost vorba de un act deliberat sau de un accident.

Foto: Hepta.ro

Atac la Toronto: O maşină a intrat într-un grup de pietoni. Presa locală: 10 morți și 15 răniți

 

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Știri

To Top