Connect with us
Gaura din stratul de ozon este de 3 ori mai mare ca Groenlanda, situată deasupra Polului Nord

Știri

Gaura din stratul de ozon este de 3 ori mai mare ca Groenlanda, situată deasupra Polului Nord

Oamenii de știință au găsit cea mai mare gaură din stratul de ozon deasupra Polului Nord. Aceasta este de 3 ori decât Groenlanda.

Gaura din stratul de ozon este de 3 ori mai mare ca Groenlanda, situată deasupra Polului Nord

Agenția Spațială Europeană a informat că gaura din stratul de ozon este de 3 ori mai mare decât dimensiunea Groenlandei. Astfel, aceasta poate constitui un pericol pentru locuitorii spațiului nordic care sunt expuși la niveluri foarte ridicate de radiații ultraviolete.

Conform ESA, această gaură din stratul de ozon ar putea să se închidă în câteva săptămâni.

În fiecare an deasupra Antarcticii în nivelul de acoperire al plafonului de nori se formează o astfel de gaură datorită schimbărilor sezoniere. Pe de altă parte, găurile de ozon de deasupra Arcticii sunt destul de rare.

Găurile de ozon deasupra Arcticii

Ultima oară când s-a descoperit o gaură în stratul de ozon de deasupra Arcticii era în 2011 și era mult mai mică decât ce s-a observat în prezent.

„Din punctul meu de vedere, aceasta este pentru prima oară când putem vorbi de o adevărată gaură în stratul de ozon de deasupra Arcticii”, a declarat pentru revista Nature Martin Dameris, specialist în atmosferă la Centrul Aerospaţial German.

Această gaură din stratul de ozon de deasupra Antarcticii se deschide anual datorită unei combinații de factori cum ar fi temperaturile scăzute și poluarea. Când temperaturile scad brusc, în timpul iernii australe, deasupra Polului Sud se formează un plafon de nori la mare altitudine.

Unii poluanți chimici industriali cum ar fi clorina sau bromina pot declanșa reacții chimice în nori care sunt capabile să distrugă moleculele de ozon din jur.

În zona arctică, temperaturile variază de obicei destul de mult. Nu se înregistrează condiții care pot cauza formarea găurilor în stratul de ozon. În acest an, vânturile foarte puternice au menținut pungi de aer rece în cadrul unui „vortex polar” deasupra Arcticii. Datorită acestui fenomen a apărut gaura din stratul de ozon.

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Știri

To Top