Gheorghe Mărmureanu, anunţ despre următorul mare CUTREMUR din România

15.10.2017
Gheorghe Mărmureanu, anunţ despre următorul mare CUTREMUR din România

Directorul onorific al Institutului Naţional de Fizica Pământului, Gheorghe Mărmureanu, a anunțat când se va produce următorul cutremur.

Din analizele şi cercetările sale, următorul mare cutremur care se va produce în România va fi în anul 2040 sau în perioada 2077 – 2078.

Potrivit directorului onorific al INFP, Gheorghe Mărmureanu, seismele produse în România în ultima perioadă, chiar și trei într-o singură zi, nu trebuie să îngrijoreze populaţia pentru că nu vor fi urmate de un seism mare, care s-ar putea produce, în opinia sa abia, peste câteva zeci de ani.

„Viitorul mare cutremur va fi în 2040, după analize făcute de peste o mie de ani. Aceasta e prima variantă, iar a doua variantă e ca un cutremur mare să fie în 2077 sau 2078”, a spus Mărmureanu.

De cealaltă parte, directorul INFP, Constantin Ionescu, a declarat că o astfel de estimare este practic imposibilă.

„Nu se pot face decât estimari foarte grosiere. Ce se întâmplă la 130 de kilometri nu avem de unde şti deocamdată. Trebuie echipamente mult mai performante, cercetări foarte focusate pe anumite domenii ca să vedem care sunt fenomenele. Vrancea e o zonă complexă din punct de vedere seismic. Nu sunt metode de estimare a următorului mare cutremur”, a declarat directorul INFP.