Connect with us

Știri

Gogosi de post – Cum sa le faci pufoase fara lapte. Secretul gospodinelor

Iata o reteta de gogosi de post la care nu vei mai renunta niciodata. Incearca-le si nu iti va parea rau!

Iti este pofta de gogosi insa posesti? Nu iti fa nicio grija! Cu ajutorul acestei retete vei obtine cele mai pufoase si mai gustoase gogosi, fara sa folosesti ingrediente de frupt. Cu acest desert vei incanta toata familia si vei continua sa il prepari chiar si dupa ce postul va trece. Iata care sunt ingredientele de care ai nevoie pentru a prepara aceste gogosi de post!

Ingrediente:

  •  o jumatate de kilogram de faina alba
  • 200 de ml de apa
  •  50 ml de ulei
  • 4 linguri de zahar
  • un pliculet de zahar vanilat
  •  o lingura de esenta de vanilie
  • 25 de grame de drojdie proaspata
  •  un varf de cutit de sare
  •  ulei pentru prajit
  • zahar pudra

Mod de preparare:
Intr-un castron mic se pun drojdia, doua trei linguri de apa calduta si o lingura de zahar si se amesteca foarte bine. Se lasa maiaua la crescut. Intre timp, intr-un vas mai mare se amesteca faina, restul de zahar, sarea si zaharul vanilat. Se pune apa la incalzit si se adauga maiaua peste ingredientele uscate. Apa calduta se toarna peste compozitie impreuna cu uleiul si esenta de vanilie.

Aluatul se framanta bine si se lasa la crescut cel putin 30-40 de minute. Se imparte apoi in doua bucati din care se intind, pe o suprafata pudrata cu faina, doua foi. Cu ajutorul unui pahar se formeaza gogosile si se pun la prajit in ulei foarte bine incis. Daca iti doresti, le poti umple cu gem sau dulceata. La final se pudreaza gogosile cu zahar. Se servesc calde.

Pofta buna!

Sursa foto: alabamanewscenter.com

Daca vrei o reteta delicioasa pentru un desert de post in aceasta perioada, iti recomandam cu incredere prajitura cu bulion.

Pentru foile prajiturii cu bulion ai nevoie de urmatoarele ingrediente: 15 linguri de ulei, 15 linguri de bulion, 9 linguri de zahar, o lingurita de bicarbonat de sodiu, un varf de cutit de sare, 500 grame de faina si o sticluta de esenta de rom.

Mod de preparare: Amesteca uleiul cu zaharul si sarea, pana cand zaharul se topeste. Treptat, adauga bulionul, romul si faina amestecata cu bicarbonatul. Amesteca bine, pana cand obtii un aluat elastic si nelipicios. Poti sa mai adaugi putina faina, daca este nevoie.

Aluatul rezultat se lasa la rece pentru aproximativ 30 de minute.

Desert de post. Reteta de prajitura cu bulion

Dupa aceea, imparte aluatul in patru bucati egale. Fiecare bucata se intinde pana cand se obtine o foaie care se va coace pe dosul tavii (pe care l-ai pudrat cu faina), la temperatura medie, in cuptorul incins. Foile se lasa la copt intre 7 si 10 minute.

Urmatorul pas este crema. Aici ai nevoie de urmatoarele ingrediente: un litru de apa, 200 de grame de gris, 200 de grame de margarina vegetala, 8-10 linguri de zahar, coaja unei lamai.

Apa se pune la fiert alaturi de zahar si coaja de lamaie. Dupa ce a inceput sa fiarba, se adauga in ploaie grisul si se amesteca pana cand se ingroasa. Ia, apoi, amestecul de pe foc si adauga-i margarina. Eventual, poti folosi si putina zeama de lamaie. Amesteca pana cand margarina se incorporeaza in crema, dupa care las-o la rece pentru cateva minute.

Pentru pasul urmator, asamblarea prajiturii cu bulion, ai nevoie de un borcan de gem. Poti folosi gem de prune, de gutui sau de caise.

Trecem la asamblarea prajiturii. Pune prima foaie, iar deasupra ei, intinde jumatate din crema obtinuta. Pune a doua foaie si peste ea gemul. A treia foaie se pune peste gem, apoi se pune crema de gris ramasa si ultima foaie. Nu apasa pe foi pentru a presa prajitura!

Lasa prajitura cu bulion la rece cateva ore, dupa care feliaz-o in bucatele egale. Optional, poti pune deasupra zahar pudra sau nuca de cocos.

Pofta buna!

Sunt Adrian Ioan si de mai bine de 5 ani sunt editor la HUFF. Pasionat de presa din adolescenta, am acumulat 14 ani de experienta la Pro Tv, Realitatea, Kanal D.

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Știri

To Top