Noile reglementări Google nu vor permite ca software-urile sale de inteligenţă artificială (AI) să fie utilizate în fabricarea de armament şi în operaţiuni de supraveghere nejustificate, au anunţat joi reprezentanţii acestei companii deţinute de grupul Alphabet Inc, definind astfel standardele pentru deciziile sale de business într-un domeniu de activitate emergent, informează Reuters.
Noile restricţii ar putea ajuta echipa managerială de la Google să dezamorseze lunile de proteste ale miilor de angajaţi ai companiei care au protestat faţă de colaborarea grupului cu armata americană pentru realizarea unor programe ce identifică obiectele prezente în imaginile video captate de drone.
Google va alege alte contracte guvernamentale, inclusiv unele despre securitate cibernetică, recrutări militare şi operaţiuni de căutare şi salvare, a precizat CEO-ul companiei, Sundai Pichai, joi, într-un blog al companiei.
„Vrem să fim cât se poate de clari: nu dezvoltăm programe AI pentru a fi folosite la fabricarea unor arme, dar vom continua colaborarea cu guverne şi cu armata în multe alte arii de activitate”, a adăugat el.
Citește și: Google, lider suprem în topul mondial al brandurilor
Reuşitele recente înregistrate în domeniul costurilor şi performanţelor computerelor avansate au făcut ca programele de AI să iasă din laboratoarele de cercetare şi să ajungă în rândul industriilor uzuale, precum apărare şi sănătate.
Google şi rivalii săi majori din industria tehnologiei au devenit lideri mondiali în producţia de instrumente AI, ce permit computerelor să analizeze baze uriaşe de date cu scopul de a face anumite previziuni şi de a identifica tipare şi anomalii mai repede decât oamenii.
Însă potenţialul sistemelor AI de a repera atacurile cu drone cu o precizie mai mare decât specialiştii militari sau de a identifica disidenţi printr-o analiză în masă a comunicaţiilor online a stârnit îngrijorare în forurile academice şi în rândul angajaţilor Google.
„Luând o poziţie clară şi consistentă împotriva înarmării tehnologiilor sale” va ajuta Google să îşi demonstreze „angajamentul faţă de salvarea încrederii ce i-o oferă clienţii şi utilizatorii săi internaţionali”, a declarat Lucy Suchman, profesor de sociologie la Universitatea Lancaster din Anglia.
Google a anunţat că nu va dezvolta aplicaţii AI concepute pentru a provoca răni fizice, aplicaţii de supraveghere asociate cu „violarea normelor internaţionale acceptate în domeniul drepturilor omului” şi aplicaţii care prezintă „riscuri materiale dăunătoare” care sunt mai mari decât beneficiile aduse.
Noul ghid de principii al Google îndeamnă angajaţii şi clienţii grupului „să evite impacturile injuste faţă de oameni”, în special cele care au legătură cu rasa, genul, orientarea sexuală, opiniile politice şi credinţele religioase.
Sundar Pinchai a anunţat că Google îşi rezervă dreptul de a bloca aplicaţiile care încalcă aceste principii