Connect with us
Negocieri EȘUATE! Sindicaliștii din sănătate amenință cu GREVĂ GENERALĂ

Știri

Grevă generală în spitale pe 31 octombrie. Astăzi se realizează doar operațiile de urgență

Federația Sanitas a declanșat greva generală în sistemul sanitar, luni, 31 octombrie. Peste 75.000 de medici, asistenţi medicali şi alţi angajaţi din sistemul sanitar încetează lucrul.

Doar operațiile de urgență vor fi realizate astăzi, sindicaliștii fiind nemulțumiți că nu s-a ajuns la o înţelegere cu autorităţile privind revendicările legate de legea salarizării. Sindicaliștii anunță că vor rămâne în grevă pe termen nelimitat, dacă parlamentarii și Guvernul nu le vor aproba revendicările.

„Nicio operaţie care nu este urgenţă medicală nu va fi realizată. Intervenţiile programate vor fi amânate, atât timp cât sunt pentru suferinţe cronice”, a declarat, duminică seară, pentru News.ro, Marius Sepi, prim-vicepreşedintele Federaţiei Sanitas. Sepi a precizat că în spitale vor fi pichete de grevă.

La Spitalul Floreasca nu se fac intervenții chirugicale și nu se eliberează bilete de trimitere. Sindicaliștii spun că greva este pe termen nelimitat.

De asemenea, Fedetația Sanitas a precizat că o treime dintre angajaţi va asigura continuitatea actului medical, iar urgenţele vor fi rezolvate.

„Lipsa de interes a guvernanţilor pentru a găsi soluţii fiabile la solicitările noastre, precum şi creşterea nivelului de nemulţumire a colegilor nedreptăţiţi ca urmare a punerii în aplicare a OUG 20 şi 43/2016 a condus la grevă generală în unităţile sanitare din România”, au anunțat reprezentanţii Federaţiei Sanitas.

Aceștia mai precizează că 31 octombrie este ziua în care angajaţii din sistemul sanitar şi de asistenţă socială arată guvernanţilor „că nu mai suportă umilinţa şi indiferent de gradul profesional sunt uniţi şi hotărâţi să îşi recâştige drepturile şi demnitatea”.

Reprezentanţii Sanitas mai spun că îşi cer scuze anticipat faţă de toţi pacienţii care vor fi afectaţi de greva generală, menţionând că o treime dintre angajaţi va asigura continuitatea actului medical, iar urgenţele vor fi rezolvate.

„Federaţia Sanitas din România atrage atenţia autorităţilor statului şi tuturor factorilor politici că situaţia în care se află sistemul sanitar şi de asistenţă socială este una extrem de gravă, iar angajaţii nu mai acceptă jumătăţi de măsură”, au dezvăluit reprezentanţii Sanitas.

Aproape 75.000 de medici, asistenţi medicali şi alţi angajaţi din sistemul sanitar vor intra, de luni, în grevă generală, ca urmare a faptului că nu s-a ajuns la o înţelegere cu autorităţile privind revendicările legate de legea salarizării, a declarat vineri, pentru News.ro, prim-vicepreşedintele Federaţiei Sanitas, Marius Sepi.

„Încă nu am ajuns la niciun numitor comun cu oficialităţile, prin urmare în jur de 75.000 de persoane din sănătate, medici, asistenţi, toate categoriile profesionale, intră de luni în grevă generală”, a spus Marius Sepi.

Reprezentanţii Ministerului Sănătăţii au mai declarat că se caută soluţii pentru ca veniturile din sistemul sanitar să fie cât mai aproape de un nivel corespunzător, iar luni a fost programată o nouă întâlnire.

Federaţia Sanitas cere introducerea în Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului 20/2016 a angajaţilor care lucrează în serviciul tehnic administrativ – 23.000 de persoane, a funcţionarilor publici din Direcţiile de Sănătate Publică – 1.800 de oameni şi a celor din creşe şi grădiniţe – aproximativ 1.500 de persoane.

„De asemenea, Sanitas mai solicită reducerea diferenţelor salariale de până la 800 de lei între asistenţii medicali absolvenţi ai şcolilor postliceale sanitare şi cei cu studii superioare, ambele categorii având aceeaşi profesie, având aceeaşi fişă a posturilor şi aceleaşi atribuţii”, a spus Sepi.

Federaţia Sanitas a mai cerut şi reducerea diferenţelor de salarizare de până la 1.200 de lei între spitalele clinice şi neclinice şi trecerea asistenţilor din asistenţa socială pe grila din sistemul neclinic.

Pe 12 octombrie, membrii Federaţiei Sanitas au fost în grevă japoneză şi au purtat banderole în timpul serviciului, în toate spitalele, iar în 19 octombire, sindicaliştii au fost în grevă de avertisment, cu încetarea lucrului timp de două ore.

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Știri

To Top