Connect with us
Premierul Sorin Grindeanu a declarat în ședința guvernamentală de joi, că vor fi desființate comisiile de specialitate din casele de sănătate

Știri

Grindeanu: Vor fi desființate comisiile de specialitate din casele de sănătate

Premierul Sorin Grindeanu a declarat, la începutul ședinței de Guvern de joi, că vor fi desființate comisiile de specialitate din casele de sănătate.

În acest mod, spune premierul, persoanele care suferă de afecţiuni grave precum cele oncologice, cardiovasculare, boli rare etc. vor avea acces mai rapid la medicamente gratuite şi compensate, pacienţii urmând să beneficieze de acestea în baza prescripţiei medicului specialist, fără a mai fi nevoie şi de aprobarea comisiilor de experţi de la nivelul Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate şi Casele de Asigurări de Sănătate de la nivel local.

”O hotărâre de Guvern care face dreptate, până la urmă. Pe scurt desfiinţează acele comisii de specialitate care hotărau aprobarea sau nu a anumitor dosare”, a declarat premierul Sorin Grindeanu.

La rândul său, ministrul Sănătăţii, Florian Bodog, a afirmat că, prin această hotărâre, sunt eliminate comisiile de experţi de la nivelul caselor de asigurării judeţene şi de la nivelul CNAS.

Citește și: Liviu Dragnea anunță măriri de salarii pentru angajații din Educație și Sănătate

”Acest demers va duce la creşterea accesului pacientului la medicamente încă din momentul diagnosticării. Această măsură este prevăzută în planul de guvernare pentru care am fost aleşi. Medicul curant va putea prescrie direct medicamentele, conform protocoalelor terapeutice.

Facem precizarea că, până la intrarea în vigoare a HG, care se va face începând cu data de 1 martie, comisiile vor soluţiona toate dosarele care se găsesc pe ordinea de zi, în aşa fel încât începând cu 1 martie să putem să intrăm pe prescripţie directă”, a afirmat Bodog.

Potrivit notei de fundamentare a HG, prescrierea medicamentelor se va face de către medicul specialist, potrivit protocoalelor terapeutice aprobate prin Ordinul ministrului Sănătăţii şi al preşedintelui CNAS 1301/500/2008, cu modificările şi completările ulterioare. Astfel, pacienţii beneficiază de prescripţie medicală la momentul diagnosticării, cu încadrarea în criteriile de eligibilitate potrivit protocoalelor terapeutice, asigurându-se astfel accesul mai rapid la medicamentele necesare.

Cu ce se ocupau comisiile de specialitate din casele de sănătate

La nivelul caselor de sănătate judeţene şi al CNAS erau comisii de experţi care aprobau tratamentul în cazul a 106 Denumiri Comerciale Internaţionale (DCI) şi se elimină obligativitatea aprobării medicamentelor de aceste comisii de experţi. În prezent, la nivelul CNAS comisii de experţi aprobă un număr de 70 de DCI-uri unice pentru următoarele arii terapeutice: afecţiuni oncologice, boli rare (ex. hemofilie, scleroză multiplă, scleroză tuberoasă etc), afecţiuni reumatice, tratamentul hepatitei cronice de tip B şi C, tratamentul infertilităţii, obezitate.

La nivelul caselor de asigurări de sănătate, comisiile la nivel local aprobă 36 de DCI-uri unice pentru următoarele arii terapeutice: afecţiuni cardiovasculare, tratamentul substitutiv al afecţiunilor oncologice, boala Parkinson, ADHD, diabet zaharat, tulburări de creştere la copii, scleroză multiplă, epilepsie.

Actul normativ aprobat de Guvern va intra în vigoare începând cu 1 martie 2017.

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Știri

To Top