Connect with us
Gripa aviară a fost confirmată la un cormoran descoperit în Portul Constanța. Este al doilea caz, descoperit în același loc....

Știri

Gripa aviară, confirmată la un cormoran descoperit în Portul Constanța

Gripa aviară a fost confirmată la un cormoran descoperit în Portul Constanţa. Acesta este al doilea caz din judeţ, după cel al unei lebede descoperite în aceeași zonă.

Potrivit unui comunicat transmis, luni, de ANSVSA, Institutul de Diagnostic şi Sănătate Animală din Bucureşti a confirmat virusul gripei aviare în probele prelevate de la un cormoran mort recoltat din Portul Constanţa.

“Având în vedere că respectivul cadavru de cormoran a fost găsit la o distanţă de 300 de metri de locul unde a fost identificat cadavrul lebedei de iarnă, acesta este considerat focar secundar de influenţă aviară. Ca urmare, se menţin măsurile dispuse şi întreprinse de ANSVSA, odată cu declararea focarului de influenţă aviară din 28 noiembrie”, se arată în comunicatul ANSVSA.

Specialiştii recomandă populaţiei pentru a împiedica răspândirea virusului să menţină păsările în gospodărie în adăposturi închise pentru ca acestea să nu vină în contact cu păsările sălbatice. Proprietarii au obligativitatea de a informa medicii veterniari despre orice caz de îmbolnăvire sau mortalitate înregistrat în gospodărie.

De asemenea, sunt interzise mutarea păsărilor din sau în afara exploataţiilor fără aprobarea autorităţilor, accesul raţelor şi gâştelor domestice la luciul de apă pentru a evita contactul cu păsările sălbatice. De asemenea este interzis ”adăparea păsărilor de curte cu apă provenită din lacuri sau bălţi”, potrivit ANSVSA.

Alertă de gripa aviară la Constanța

Alertă de gripă aviară la Constanța. Tulpină a virusului a fost descoperită la o lebădă moartă.

Vicepreşedintele ANSVA, Mihai Ponea, a declarat că virusul H5N8, a fost descoperit la o lebădă moartă în Constanța.

„Au fost prelevate probe de la o lebădă găsită moartă în Constanța. În urma rezultatelor s-a stabilit că este vorba despre virusul H5N8, o tulpină a virusului gripei aviare. Se formează o zonă de supraveghere și una de protecție și se vor lua măsuri severe de biosercuritate. Vor fi controlate toate gospodăriile din zonă. În plus, vor fi controlate și fermele de păsări, târgurile.”, a declarat Mihai Ponea.

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Știri

To Top