Halloween 2020: când este sărbătoarea înfricoșătoare

Halloween 2020 este o sărbătoare de origine celtică, care a ajuns și la noi și este așteptată chiar de mulți dintre români, în special de către copii și adolescenți. Halloween-ul are loc în noaptea de 31 octombrie, dar variază în unele țări. Specific acestei sărbători este dovleacul sculptat care reprezintă Lanterna lui Jack. Cu ocazia acestei sărbători copiii se maschează în vrăjitori, mumii sau alte personaje și colindă pe la case întrebând „Trick or Treat?” (Păcăleală sau dulciuri?)

Halloween 2020

În noaptea de 31 octombrie are loc sărbătoarea de Halloween, cea în care copiii se deghizează în fel de fel de personaje înfricoșătoare și colindă pe la casele oamenilor, rostind celebra întrebare „Trick or Treat?” (Păcăleală sau dulciuri?).

Sărbătoarea de Halloween s-a răspândit în secolul al XIX lea prin intermediul imigranților irlandezi din Statele Unite ale Americii și este acum celebrată în multe țări din lumea occidentală.

Numele de Halloween provine din limba engleză, de la expresia All Hallows’ Even, numele sărbătorii creștine a tuturor sfinților, sărbătoare cu care Halloweenul a devenit asociat în țările unde predomină creștinismul occidental — catolic și protestant, deoarece în aceste culte creștine ziua tuturor sfinților este sărbătorită pe 1 noiembrie.

În unele țări, data la care este marcată această sărbătoare înfricoșătoare, variază. De exemplu, în Suedia, este sărbătorită în prima săptămână din luna noiembrie.

Elementul simbol al acestei sărbători este dovleacul. Cel mai căutat soi este dovleacul Hokkaido, originar din Japonia. Acest dovleac nu numai că e foarte gustos și hrănitor, dar este și ușor de preparat, deoarece nu mai trebuie curățat. Coaja este și ea comestibilă.

Locuri bântuite

Pe lângă dovleac, în ziua de Halloween, la mare căutare sunt locurile bântuite, concepute pentru a speria vizitatorii. Originile acestor locuri în care vizitatorii plăteau pentru a fi speriați sunt greu de stabilit. Este vorba despre case bântuite și labirinturi de porumb.

De-a lungul anilor, nivelul de complexitate al acestora a crescut odată cu industria Halloween-ului.

Se spune că originile irlandeze ale sărbătorii de Halloween se referă la momentul în care anul se transformă din luminat în întunecat și marchează sfârșitul verii. Se numește Samhain și este considerat „Anul Nou Celtic”.

Celții considerau că acesta este momentul când se ajunge la granița dintre lumea de dincolo și lumea în care se aflau. În ziua de Samhain, distanța dintre cele două lumi se micșora, iar spiritele bune și cele rele se apropiau între ele, dar și de oameni.

Atunci, celții încercau să gonească spiritele rele și să cheme spiritele strămoșilor în casele lor, de Samhain.

Cum este sărbătorit în România

În România, Halloween-ul este sărbătorit în jurul mitului lui Dracula. Românii au împrumutat parţial această sărbătoare de Halloween, și nu respectă întocmai tradiţiile originale. În preajma zilei de Halloween întâlnim şi în România, prin magazine, obiectele specifice (măşti, costumaţii, dovleci), însă puţini sunt cei care ştiu cu adevărat semnificaţia sărbătorii de Halloween.

Cert este că, și la noi, ca și în alte țări, Halloween-ul este un prilej de petrecere și carnaval.

Acest articol a fost actualizat la: 2022-02-16T12:55:58+02:00 12:55

Share
Scris de
Emanuela Ursu

Acest site foloseste cookies.

Read More