Hillary Clinton, pe urmele lui Al Gore! A câștigat mai multe voturi decât Donald Trump

Hillary Clinton este marea învinsă de aseară, deși a câştigat votul popular cu un avans de 136.053 de sufragii în faţa republicanului Donald Trump.

Deși a strâns cu 136.053 mai multe voturi decât rivalul său, Clinton a obținut cu 71 de electori mai puțin decât Donald Trump.

Democrata Hillary Clinton a pierdut astfel alegerile prezidențiale, la fel cum s-a întâmplat în anul 2000, atunci când democratul Al Gore a câștigat votul popular, însă l-a pierdut pe cel al electorilor.

Hillary Clinton, pe urmele lui Al Gore! A câștigat mai multe voturi decât Donald Trump

Atunci, mandatul prezidenţial a fost câştigat de George W. Bush.

Hillary Clinton a devenit al cincilea candidat prezidenţial care pierde alegerile, deşi a primit mai multe voturi din partea americanilor.

Donald Trump a obţinut însă 289 de electori prin comparaţie cu cei 218 electori ai lui Hillary Clinton.

Este pentru a doua oară în ultimii 16 ani când un candidat democrat pierde alegerile prezidenţiale, deşi primeşte mai multe voturi de la americani.

Printre prezidenţiabilii care au pierdut astfel alegerile, deşi au primit mai multe voturi populare, se numără Andrew Jackson (1824), Samuel Tilden (1876), Grover Cleveland (1888) şi Al Gore (2000).

CNN anunță că Hillary Clinton l-a sunat pe republican pentru a-l felicita pentru victorie. Se așteaptă acum confirmarea oficială a rezultatelor alegerilor prezidențiale.

Dacă în ultima zi de campanie, toate sondajele o dădeau pe Hillary Clinton victorioasă, situația s-a schimbat total. Trump și-a asigurat funcția de președinte, reușind să obțină 278 de electori, conform rezultatelor preliminare.

Sistemul de vot din SUA este unul cu o vechime de peste 200 de ani, de care americanii sunt extrem de mulțumiți. Alegerea președintelui SUA se face prin sufragiu universal indirect. Pe 8 noiembrie, de fapt, americanii au desemnat un grup de mari electori reuniți în cadrul unui “Colegiu Electoral”, amintește AFP.

Mai precis, ei aleg un număr de electori la nivelul fiecărui stat, iar ei aleg mai departe președintele.

Colegiul Electoral, creat prin amendamentul 12 al Constituţiei, în 1804, numără 538 de membri care vor alege preşedintele şi vicepreşedintele.

Share
Scris de
Vlad Mirabela

Acest site foloseste cookies.

Read More