Connect with us
Horațiu Moldovan (MS): Ne punem problema izolării la domiciliu a celor peste 70 de ani

Știri

Horațiu Moldovan (MS): Ne punem problema izolării la domiciliu a celor peste 70 de ani

Secretarul de stat în Ministerul Sănătății, Horațiu Moldovan, a confirmat faptul că transmiterea comunitară este o realitate în prezent și ar putea fi luată în considerare izolarea la domiciliu pentru persoanele peste 70 de ani.

Horațiu Moldovan (MS): Ne punem problema izolării la domiciliu a celor peste 70 de ani

Secretarul de stat a ținut să tragă un semnal de alarmă că situația devine gravă în România. Bilanțul de astăzi indică 59 de noi îmbolnăviri cu COVID-19.

Având în vedere că populația în vârstă este cea mai expusă, Horațiu Moldovan susține că se ia în considerare izolarea la domiciliu a persoanelor cu vârsta de peste 70 de ani. De asemenea se caută în permanență soluții în acest sens.

„Acest salt față de ziua de ieri e un element de alarmă, interesează rata cu care numărul infectaților crește, pentru a putea face o previziune și pentru a se urm[ri ce se poate întâmpla.

Dacă creșterile de 15 – 20 cazuri s-au menținut constante până acum, o creștere de 60 de cazuri arată o tendință de a se augmenta fenomenul, ceea ce nu e de bun augur. Să sperăm că această situație nu va fi extrem de dinamică.

Problema transmiterii intracomunitare e deja o realitate, azi ne confruntăm cu această situație, în care virusul e luat de la un pacient la celălalt, prevenția constă în întreruperea acestui lanț de transmitere, acesta este motivul pentru care ei sunt carantinați, izolați.

Dar un rezervor interior de coronavirus în România există, este evident că a venit din vestul Europei, a putut fi controlată parțial, dar cei care l-au adus, prin contactele pe care le au cu cei cunoscuși, îl răspândesc.

Cu cât populația are înțelegere mai mare, cu atât va fi mai bine controlată infecția. Este evident că populația cea mai expusă la risc e populația în vârstă.

Conform datelor avute de noi și care concordă cu cele de la OMS, care se referă la persoanele de peste 70 de ani, aceste persoane au un grad ridicat de mortalitate. Este imperios necesar să limităm contactul și posibilitatea de a se infecta această categorie de pacienți.

Ne punem problema izolării lor în primul rând la domiciliu. Dacă nu putem, o să căutăm alte soluții, dar sunt măsuri care intră în sfera civilă, de competența Ministerului de Interne, mai puțin a MS.

Se pune într-adevăr problema găsirii unor soluții pentru a pune deoparte pacienții de peste 70 de ani sau posibilii pacienți peste 70 de ani, pentru a limita extensia infecției la această categorie a populației.

Dar, măsura izolării e întâi o problemă de decizie la nivelul comitet”, a explicat Horațiu Moldovan la digi24.ro

 

Cristina Bosioc - Redactor șef adjunct la HUFF.ro

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Știri

To Top