Știri

Horațiu Moldovan: „Sunt raportate multe decese din cauza Covid la pacienți care mor din altă cauză!”

Numărul de decese din țara noastră provocate de infectarea cu coronavirus a trecut de 800. Comparativ cu alte state, specialiștii spun că situația a fost ținută sub control, iar numărul este unul mic. Cu toate acestea, există ipoteze care susțin că nu toate persoanele declarate decedate din cauza Covid-19 ar fi avut acest diagnostic. Despre acest aspect a vorbit și Horațiu Moldovan, secretar de stat în Ministerul Sănătății.

Horațiu Moldovan: „Sunt raportate multe decese din cauza Covid la pacienți care mor din altă cauză!”

Secretarul de stat dă de înțeles că bilanțul oficial din România al deceselor Covid-19 nu reflectă în mod complet realitatea. El a declarat că mulți dintre cei decedați prevedeau comorbidități grave, care le-ar fi putut provoca oricum decesul. Din punct de vedere medical, el a explicat că, în ultimele momente de viață sau chiar în momentul morții, persoana respectivă ar fi putut contracta virusul, având în vedere că își pierde complet imunitatea.

„Sunt raportate multe decese la pacienți care mor din altă cauză. Urmărim în fiecare zi decesele, punctual, caz cu caz, și 80 la sută sunt pacienți care au comorbidități, care ar fi murit oricum, care au un cancer terminal. Se asociază cu vârste extreme, de 90 și ceva de ani. După părerea mea, sunt foarte mulți pacienți despre care nu putem spune că au murit din cauza infecției cu Covid.”, a declarat dr. Horațiu Moldovan

O astfel de situație a fost semnalată și de generalul Ionel Oprea. Acesta susținea că a descoperit că personalul de la spital nu a raportat la timp unele persoane decedate, „ca să nu se interpreteze”. Astfel, oameni decedați de câteva zile intrau în rândul deceselor de coronavirus.

Secretarul de stat a mai declarat că eficiența medicamentelor folosite în tratarea de Covid-19 este discutabilă. Aceste medicamente nu sunt speciale pentru acest virus, ci sunt împrumutate de la tratarea altor infecții. Cu toate acestea, Moldovan crede că până în toamnă va fi găsită o schemă de tratament ideală, specifică acestui coronavirus.

Share
Scris de
Andreea Oprea

Acest site foloseste cookies.

Read More