IGSU a informat, luni, că 23 de localităţi din 12 judeţe şi Capitala au fost afectate de vremea nefavorabilă. Este vorba despre judeţele Arad, Argeş, Cluj, Dâmboviţa, Dolj, Gorj, Giurgiu, Hunedoara, Iaşi, Ilfov, Suceava şi Teleorman.
Astfel, două case, 40 de anexe, 39 de curţi, 47 subsoluri/beciuri, opt tronsoane de drum şi şapte autoturisme au fost inundate, în urma precipitaţiilor.
Potrivit IGSU, într-o localitate din judeţul Dâmboviţa sunt semnalate întreruperi ale alimentării cu energie electrică. Echipaje specializate se află în teren pentru remedierea situaţiei.
În prezent nu sunt intervenţii în derulare, iar traficul rutier, aerian, feroviar, maritim şi fluvial se desfăşoară în condiţii normale.
Inspectoratele pentru situaţii de urgenţă rămân mobilizate pentru a interveni, în cel mai scurt timp, în zonele unde se pot produce situaţii de urgenţă. Evoluţia fenomenelor meteorologice periculoase este permanent monitorizată prin Centrul Operaţional Naţional al IGSU, precizează sursa citată.
Vor cădea cantități mari de apă și nu scăpăm de furtuni, descărcări electrice și inundații nici pentru ziua de luni 18 iunie 2018.
Vântul va suflă slab până la moderat în nord-vest și în nord-est și mai mult slab în restul teritoriului. Temperaturile maxime vor fi cuprinse în general între 27 și 32 de grade la nivelul întregii țări. Cele mai scăzute valori sunt așteptate în depresiunile din estul Transilvaniei și pe litoral, iar cele mai ridicate în estul Luncii Dunării.
Administrația Națională de Meteorologie a emis un cod galben de instabilitate atmosferică accentuată valabil până pe data de 17 iunie, la ora 21. Tot astăzi a fost emis și un cod portocaliu de inundații pentru mai multe râuri și pârâuri din România.
De asemenea, Administrația Națională de Meteorologie a instituit o informare meteorologică între 26 iunie ora 14 și 18 iunie ora 10.
Citește și Cod Roşu de vreme rea pentru judeţul Galaţi! O furtună năprasnică va lovi în scurt timp
În intervalul menționat, în cea mai mare parte a țării, vor fi perioade scurte de timp cu instabilitate atmosferică accentuată ce se va manifesta prin averse torențiale, frecvente descărcări electrice, intensificări ale vântului ce vor lua și aspect de vijelie și căderi de grindină.
Pe spații mici se vor înregistra cantități de apă de peste 25…35 l/mp.