Veste bună pentru pădurarii din România. De-a lungul anilor au existat numeroase incidente în care aceștia au fost atacați de hoții de lemne. Din nefericire, unii și-au pierdut viața făcându-și datoria de a proteja pădurea. S-a tot pus, retoric, întrebarea, pe ei cine îi protejează? Cum rămâne cu cei care atentează la viața personalului silvic? Ce pedepse pot primi?
Ministrul Mediului și-a propus să facă o schimbare în acest sens și i-a inclus pe pădurari alături de polițiști și jandarmi, în categoria celui pentru care ultrajul se sancționează cu pedepse sporite.
Tanczos Barna a depus în Parlament un proiect de lege menit să-i protejeze pe pădurari. Senatorul spune că astfel, personalul silvic care acționează în teren va fi dotat corespunzător și totodată vor fi descurajate actele de agresiune împotriva lor.
„Aproape fără excepție, toate actele de ultraj au loc în situații în care personalul silvic intervine în numele statului, pentru prevenirea infracțiunilor la regimul silvic. Este datoria noastră să ne asigurăm că acești oameni, aflați în linia întâi în lupta cu hoții de lemne, se bucură de statutul și protecția cuvenite”, a declarat ministrul Barna Tánczos.
De-a lungul anilor, personalul silvic a avut de suferit din cauza hoților de lemne care au vrut cu orice preț să meargă până la capăt în demersul lor. Fără dotări corespunzătoare, pădurarii au fost, în cele mai multe dintre cazuri, victime sigure. În ultimii ani 6 oameni au fost uciși fără milă de hoții de lemne. Au lăsat în urma lor soții, copii, părinți, rude îndurerate care au cerut dreptate.
„În ultimii ani, apărând pădurea, 6 pădurari au fost omorâți de hoții de lemn, iar peste 700 de silvicultori au fost atacați de infractori, suferind agresiuni și vătămări corporale grave, amenințări cu moartea, precum și distrugerea unor bunuri (autovehicule, locuințe, anexe gospodărești)”, a precizat Ministrul Mediului.
Proiectul de lege depus în Parlament de Ministrul Mediului, în calitate de deputat va majora pedepsele cu jumătate. Tanczos Barna crede că această modificare va contribui la scăderea infracționalității la regimul silvic.
Acest articol a fost actualizat la: 4 mai 2021 17:36