Știri

Încă o persoană reținută în dosarul Black Cube. Acesta ar fi un ofiter SRI

Procurorii DIICOT au mai reţinut o persoană în dosarul Black Cube, după ce aceasta a fost audiată în urma unor percheziţii care au avut loc marţi.

UPDATE, ora 12.00: Persoana reţinută de procurorii DIICOT în dosarul Black Cube este fost ofiţer al Serviciului Român de Informaţii, au declarat miercuri, pentru News.ro, surse judiciare.

Potrivit surselor citate, fostul ofiţer SRI a fost reţinut după ce a fost audiat mai multe ore, în urma percheziţiilor făcute marţi după-amiază la locuinţa acestuia, care ar fi complice în cazul Black Cube.

Sursele citate au precizat că bărbatul reţinut este colonelul în rezervă Daniel Dragomir, fost şef în Direcţia de Combatere a Terorism din cadrul SRI, trimis în judecată de procurorii DNA din ianuarie 2015, pentru trafic de influenţă, spălare a banilor, folosire de informaţii nedestinate publicităţii, fals în înscrisuri sub semnătură privată în forma participaţiei improprii şi uz de fals.

Sursele citate au precizat că procurorii au făcut marţi după-amiază percheziţii la locuinţa persoanei suspectate, cetăţean român, presupus complice în cazul Black Cube.

În urma percheziţiilor, suspectul a fost dus la audieri şi, în final, procurorii au emis pe numele lui ordonanţă de reţinere pentru 24 de ore.

Procurorii DIICOT au deschis o anchetă pe numele lui Ron Weiner, David Geclowicz şi Yossi Barkshtein, în dosarul privind spionarea comunicaţiilor şi hărţuirea familiei şi a unor apropiaţi ai procurorului-şef al DNA, Codruţa Kovesi. Cei trei sunt angajaţi ai firmei israeliene de investigaţii Black Cube.

Ron Weiner şi David Geclowicz au stat în arest preventiv din 3 aprilie până în 22 iulie, când instanţa le-a înlocuit măsura preventivă cu arestul la domiciliu. Din 8 septembrie, în urma unei decizii luate de Curtea de Apel Bucureşti, Ron Weiner este cercetat sub control judiciar. Pe numele lui Yossi Barkshtein instanţa a emis, în 8 august, mandat de arestare preventivă în lipsă.

Ron Weiner este acuzat de constituire a unui grup infracţional organizat, acces ilegal la un sistem informatic, transfer neautorizat de date informatice, alterarea integrităţii datelor informatice, operaţiuni ilegale cu dispozitive şi programe informatice, iar David Geclowicz este cercetat pentru complicitate la aceste infracţiuni.

Potrivit DIICOT, pe parcursul lunii martie, două persoane care ocupau poziţii de conducere în cadrul unei firme israeliene, cu puncte de lucru atât în Tel Aviv, cât şi în Londra, împreună cu mai mulţi angajaţi ai firmei, printre care şi Ron Weiner şi David Geclowicz, au iniţiat şi constituit un grup infracţional organizat în scopul comiterii mai multor infracţiuni, respectiv infracţiuni de hărţuire şi infracţiuni informatice, “constând în fapt în efectuarea de multiple apeluri telefonice cu caracter ameninţător şi hărţuitor, producătoare de temeri, precum şi atacuri de tip phishing, în vederea sustragerii credenţialelor de acces şi ulterior compromiterii de conturi de poştă electronică, activităţi urmate de violarea secretului corespondenţei, copierea şi transferul fără drept a conţinutului acestora”.

Anchetatorii au stabilit că, în cadrul grupării astfel constituite, cei doi inculpaţi aveau roluri şi sarcini precis trasate de către cei doi lideri, respectiv inculpatul Ron Weiner răspundea de partea tehnico-informatică a activităţii, deţinând cunoştinţele informatice necesare, ocupându-se de atacurile de phishing şi de compromiterea efectivă a conturilor de e-mail, în timp ce, în prealabil, inculpatul David Geclowicz era cel care răspundea de contactarea telefonică a persoanelor din familia şi anturajul persoanei publice vizate şi de obţinerea datelor de contact necesare, mai precis adresele exacte de e-mail, care în continuare formau ţinta atacurilor informatice.

În dosar au fost audiaţi la DIICOT, ca martori, procurorul-şef al DNA, Laura Codruţa Kovesi, şi membri ai familiei sale.

Codruţa Kovesi spunea că au fost date telefoane, insistent, către membrii familiei sale şi către prieteni apropiaţi, timp de o zi şi jumătate, dar că nimeni nu a intrat în dialog cu cei care sunau. Kovesi a precizat că nu i-a fost atacat contul de e-mail.

Omul de afaceri Dinu Pescariu şi Claudiu Florică, fostul şef al Fujitsu în România au fost şi ei audiaţi, în calitate de martor, în dosarul Black Cube. Numele lui Pescariu şi Florică apar şi în dosarul de la DNA privind licenţele Microsoft, în care sunt vizaţi mai mulţi foşti miniştri.

Procurorul-şef al DIICOT, Daniel Horodniceanu, declara, la sfârşitul lunii iunie, că aşteaptă rezultatele comisiei rogatorii din Israel privind audierea conducerii firmei Black Cube şi contractul încheiat cu partea interesată de aflarea informaţiilor despre viaţa privată a procurorului-şef al DNA, Laura Codruţa Kovesi. Horodniceanu preciza că DIICOT a intrat în legătură cu poliţia din Marea Britanie, care ar deţine imagini filmate în legătură cu dosarul Black Cube.

Acest articol a fost actualizat la: 2016-09-14T12:14:55+03:00 12:14

Share
Scris de
Catalin Nae

Acest site foloseste cookies.

Read More