Connect with us
Începând de astăzi: Primești bani ca să-ți plătești facturile

Știri

Începând de astăzi: Primești bani ca să-ți plătești facturile

Vești bune pentru români! Facturile vor fi plătite de stat. Familiile sau persoanele singure cu venituri mici pot primi, începând de astăzi, un ajutor lunar din partea autorităţilor locale pentru plata serviciului de alimentare cu apă şi de canalizare, după cum prevede un act normativ publicat marţi în Monitorul Oficial, scrie avocatnet.ro.

Măsurile privind acordarea unor ajutoare financiare pentru plata unor utilităţi pentru anumite categorii de persoane se regăsesc în Legea nr. 215/2018 privind modificarea şi completarea Legii serviciului de alimentare cu apă şi de canalizare 241/2006.

Actul normativ a fost publicat marţi în Monitorul Oficial, iar prevederile acestuia se aplică începând de azi ( 3 august 2018).

Mai exact, actul normativ prevede acordarea unui ajutor financiar familiilor sau persoanelor singure cu venituri scăzute pentru plata serviciului de apă şi canalizare.

Care este limita în care se acordă ajutoarele

Ajutoarele se acordă în limita a 75 litri de apă/persoană/zi, apă uzată evacuată la reţeaua de canalizare, iar sumele necesare acordării acestor ajutoare băneşti vor proveni de la bugetul local.

Limitele de venituri până la care se acordă ajutorul lunar pentru plata apei și canalizării sunt cele prevăzute în Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 70/2011 privind măsurile de protecție socială în perioada sezonului rece, respectiv 1,572 ISR în cazul familiilor și 2,164 ISR pentru persoanele singure.

În condițiile în care, în acest an, indicatorul social de referință (ISR) are valoarea de 500 de lei, limita veniturilor pentru familii este de 786 de lei, în timp ce pentru persoanele singure, limita venitului este de 1.082 de lei.

Suplimentar, actul normativ mai prevede și posibilitatea acordată persoanelor singure sau familiilor cu venituri mai mici decât salariul minim pe economie (1.900 de lei) de a deconta, parțial sau chiar integral, costurile legate de branșarea sau racordarea la sistemul de alimentare cu apă și canalizare.

Citește și: Avertisment DUR pentru pensionari. Facturile la căldură vor exploda

În condițiile în care recent a fost adoptat un act normativ care stabilește că, începând de anul viitor, taxa pe valoarea adăugată aplicată serviciilor de canalizare se va reduce de la 19% la 9%, românii vor plăti facturi mai mici pentru acest tip de servicii.

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Știri

To Top