Inspecţia Judiciară a dat publicităţii, marţi, protocolul de cooperare încheiat în anul 2016 cu Serviciul Român de Informaţii.
Inspecţia Judiciară susţine că, în perioada în care protocolul a fost în vigoare, nu a solicitat şi nu a transmis date şi informaţii Serviciului Român de Informaţii.
„Inspecţia Judiciară a solicitat, la data de 28 martie 2018, declasificarea ‘Protocolului privind organizarea cooperării între Serviciul Român de Informaţii şi Inspecţia Judiciară din cadrul Consiliului Superior al Magistraturii pentru îndeplinirea sarcinilor ce le revin, potrivit legii’, încheiat la data de 29 februarie 2016.
Protocolul şi-a încetat efectele la 8 martie 2017. În niciuna dintre procedurile administrative de verificare a activităţii şi conduitei judecătorilor, procurorilor şi magistraţilor-asistenţi de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, derulate în intervalul în care Protocolul a fost în vigoare, Inspecţia Judiciară nu a solicitat şi nu a transmis Serviciului Român de Informaţii date şi informaţii”, menţionează Inspecţia Judiciară.
„De asemenea, în acelaşi interval, nu a fost exercitată nici o acţiune disciplinară ca efect al protocolului. Subliniem că toate acţiunile disciplinare exercitate de Inspecţia Judiciară au fost întemeiate exclusiv pe situaţii de fapt constatate nemijlocit de inspectorii judiciari, fără alte date şi informaţii furnizate în temeiul Protocolului ori a vreunei colaborări cu alte entităţi”, precizează Inspecţia Judiciară.
Ieri, Procurorul Adina Florea, propunerea ministrului Justiţiei pentru a ocupa funcţia de procuror-şef al DNA, considera că protocoalele încheiate între SRI şi alte instituţii „adaugă la lege”.
Florea a declarat, în timpul audierilor la Consiliul Superior al Magistraturii, că nu a cunoscut conţinutul protocoalelor până în momentul în care acestea au fost făcute publice.
„În toată activitatea desfăşurată nu am lucrat cu aceste protocoale. De fapt, nu le-am cunoscut, şi am declarat în mod constant acest lucru, decât în momentul în care ele au devenit publice.
După părerea mea, aceste protocoale adaugă la lege. (…) După părerea mea, aceste protocoale au creat un alt cadru, altul decât acela procesual, în baza căruia să se poată lucra în acele echipe mixte operative, care sunt prevăzute de protocoale şi care, din punctul meu de vedere, exced cadrului procesual legal„, a afirmat Adina Florea, care a răspuns unei întrebări venite din partea ministrului Justiţiei, Tudorel Toader.