Connect with us
Inspectorii sanitari-veterinari au găsit un pesticid periculos în cireșele din Turcia

Știri

Inspectorii sanitari-veterinari au găsit un pesticid periculos în cireșele din Turcia

La câteva zile după ce o fotografie cu o cutie de cireșe a devenit virală pe rețelele de socializare, inspectorii sanitari-veterinari vin cu vești despre cireșele din Turcia.

Potrivit unui comunicat al Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA), inspectorii sanitari-veterinari au depistat 1.347 de kilograme de cireşe, provenite din Turcia, contaminate cu pesticide.

Însă, până în prezent, a fost retrasă de la comercializare mai puţin de jumătate din această cantitate, respectiv 564 de kilograme

Instituţia s-a autosesizat în urma semnalelor apărute în spaţiul public în cazul unor cireşe provenite din Turcia etichetate ca fiind tratate cu două tipuri de pesticide. Dar în urma analizelor probelor prelevate s-a infirmat prezenţa pesticidelor imazalil şi tiabendozol.

Citește și: Vești proaste pentru români! Scumpiri mari! Pentru ce plătești mai mult!

În schimb, a fost depistat un alt pesticid, dimetoat, la care s-au înregistrat depăşiri ale limitelor admise.

Limita maximă admisă este de 0,02 mg/kg, iar în probele analizate valorile erau de 0,03 mg/kg. Procedura aplicabilă este cea de retragere de la comercializare şi dirijare pentru distrugere, precizează ANSVSA.

Citește și: Inamicul sănătății de pe rafturile supermarketurilor. Trebuie să aveţi mare grijă

„După primirea buletinelor de analiză, imediat ANSVSA a demarat o anchetă pentru a verifica dacă mai există cireşe la comercializare din acel lot, pentru a fi retrase şi distruse.

Până în prezent, din lotul de cireşe provenit din Turcia, în cantitate de 1.347 de kg, depistat cu depăşirea limitei pentru dimetoat a fost retrasă de inspectorii ANSVSA şi dirijată pentru a fi distrusă, o cantitate de 564 de kg. Acţiunea este în desfăşurare la nivel naţional”, se arată în comunicatul ANSVSA.

Autoritatea Veterinară subliniază că în fiecare an, în această perioadă, este intensificată acţiunea de monitorizare a reziduurilor de pesticide din fructele şi legumele de sezon.

În acest context, în perioada 16-27 aprilie, inspectorii ANSVSA au desfăşurat acţiuni de control în 320 de unităţi de depozitare a legumelor şi fructelor provenite din ţări terţe.

Aproape 20000 de kg de dovlecei, retrași din cauza unui fungicid

De la începutul anului, până în luna aprilie au fost verificate la nivelul birourilor vamale judeţene 4.643 de transporturi rutiere de legume şi fructe provenite din ţări terţe.

„Cu ocazia acestor verificări au prelevate 539 de probe din fructe şi legume care au fost supuse analizelor de laborator pentru determinarea reziduurilor de pesticide.

La 16 dintre probele analizate au fost depistate depăşiri ale limitelor maxime admise pentru reziduuri de pesticide, la produse precum: dovlecei, rodii, castraveţi, ardei şi tomate.

De asemenea, în data de 16.04.2018, inspectorii ANSVSA au depistat un lot de 19.644 de kg de dovlecei proveniţi din Turcia, la care a fost depistată o depăşire a limitei maxime admise pentru fungicidul metalaxil – M. Întreagul lot a fost distrus”, precizează ANSVSA.

Continue Reading
You may also like...
Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Știri

To Top