Connect with us
Inundații în Brăila! Dunărea a depășit cota de inundație. Ce măsuri sunt luate

Știri

Inundații în Brăila! Dunărea a depășit cota de inundație. Ce măsuri sunt luate

Față de cota înregstrată miercuri, Dunărea a depăşit joi, la Brăila, cu 10 cm cota de inundaţie, situată la 610 cm. Informațiile au fost furnizate de Administraţia Fluvială Dunărea de Jos.

Toate sectoarele de dig din judeţul Brăila se află în faza a III-a de apărare, cu apa crescută la mai mult de o treime din înălţimea taluzului. Codul portocaliu de pe Dunăre se menține, potrivit hidrologilor, până pe 31 martie, ora 18,00, pe sectorul Hârşova – Brăila. Dar  şi în Delta Dunării – judeţele Constanţa, Brăila şi Tulcea.

Potrivit informaţiilor furnizate de şeful Serviciilor de Gospodărire a Apelor Brăila, Adrian Turiac, deocamdată nu sunt semnalate probleme pe niciun sector de dig. Dar Dunărea va mai continua să crească în următoarele zile, după care va începe uşor să scadă.

Primăria a luat măsuri pentru a evita inundații în Brăila

Primăria Brăila a luat măsuri pentru supraînălţarea gurilor de canalizare din zona Căpităniei Portului cu tuburi de ciment, urmărindu-se să nu se repete episodul din 2010, când Dunărea a atins 713 cm, iar faleza a fost complet inundată.

Angajaţii Sistemului de Gospodărire a Apelor Brăila patrulează în permanenţă pe diguri, pentru a monitoriza situaţia şi sunt pregătiţi să intervină pentru a remedia eventualele probleme care apar.

ȘTIRI ASEMĂNĂTOARE: Cod PORTOCALIU de INUNDAȚII pe râuri din patru județe, valabil până miercuri

Institutul Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor (INHGA) a emis, marţi, o nouă avertizare Cod portocaliu de inundaţii. Această avertizare este valabilă până miercuri la miezul nopţii pe râuri din judeţele Argeş, Teleorman, Dâmboviţa şi Giurgiu.

Potrivit hidrologilor, în intervalul 27 martie, ora 13:00 – 28 martie, ora 9:00, în cadrul avertizării Cod portocaliu se vor înregistra scurgeri importante pe versanţi, torenţi şi pâraie. Viituri rapide cu posibile efecte de inundaţii locale şi creşteri de debite şi niveluri.

Cu posibile depăşiri ale Cotelor de apărare pe râul Teleorman – bazin superior şi mijlociu (judeţele Argeş şi Teleorman).

De asemenea, începând de marţi, ora 16:00, şi până miercuri, la ora 00:00, fenomene hidrologice similare se vor semnala pe râul Neajlov – bazin superior şi mijlociu (judeţele Argeş, Dâmboviţa şi Giurgiu).

Prognoza INHGA arată că, de marţi după-amiază şi până joi, la ora 16:00, va fi în vigoare o atenţionare Cod galben de inundaţii pe râurile din bazinele hidrografice: Desnăţui (judeţele: Mehedinţi şi Dolj), Olt – afluenţii aferenţi sectorului aval Ac. Băbeni (judeţele Vâlcea, Olt şi Dolj), Călmăţui (judeţele Olt şi Teleorman).

Vedea – bazin superior şi afluenţi bazin mijlociu şi inferior (judeţele Olt, Argeş şi Teleorman).

Neajlov (judeţele Argeş, Dâmboviţa, Teleorman şi Giurgiu), Sabar (judeţele Argeş, Dâmboviţa, Ilfov şi Giurgiu).

Mureş – bazin superior amonte confluenţă Arieş (judeţele Harghita, Mureş şi Bistriţa Năsăud).

Avertizare de inundații, valabilă până miercuri, la miezul nopții

Târnava Mică – bazin superior şi afluenţi bazin mijlociu şi inferior, Târnava Mare – bazin superior şi afluenţi bazin mijlociu şi inferior (judeţele Harghita, Mureş şi Sibiu).

Olt – bazin superior amonte S.H. Sebeş Olt (judeţele Harghita, Covasna, Braşov şi Sibiu) şi Bârlad – bazin superior. Și afluenţi bazin mijlociu şi inferior (judeţele Iaşi, Vaslui, Neamţ, Bacău, Vrancea şi Galaţi).

Avertizarea de inundaţii a fost transmisă către: Ministerul Apelor şi Pădurilor, Ministerul Mediului, Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă, Administraţia Naţională „Apele Române”.

Ministerul Afacerilor Interne, mass-media, S.C. Hidroelectrica S.A. şi Administraţiile Bazinale de Apă: Mureş, Jiu, Olt, Argeş-Vedea, Buzău-Ialomiţa, Prut-Bârlad şi Dobrogea-Litoral.

CITEȘTE ȘI: Vremea pe 29 martie – Ce se va întâmpla din această noapte

Vine primăvara! Temperaturi în creștere miercuri! Cum va fi vremea în țară și ce județe sunt sub cod galben

Vremea rămâne rece în ziua de marți. Meteorologii au emis un cod galben pentru 10 județe

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Știri

To Top