Preşedintele Klaus Iohannis a afirmat, vineri, la Bratislava, la finalul reuniunii informale a Consiliului European, că s-a stabilit „un road map” privind strategia de îmbunătăţire a Uniunii Europene în perioada următoare, care va fi finalizată în martie 2017, precizând că există deja elemente pozitive, cum ar fi în domeniul securităţii, potrivit news.ro.
Iohannis a afirmat, la finalul reuniunii informale a Consiliului European de la Bratislava, că temele principale au vizat crizele prin care a trecut şi trece Uniunea Europeană, precum Brexit-ul, migraţia şi problemele economice.
„Am discutat în prima parte a zilei despre situaţia Uniunii, ne-am referit evident şi la discursul preşedintelui Comisiei din PE, care a descris destul de detaliat statutul Uniunii. Am trecut la primele probleme pe care credem că trebuie să le discutăm şi să le antamăm pentru strategia de viitor. (…) Am discutat despre securitatea internă şi externă. Aici există deja câteva evoluţii foarte pozitive, decizii care stabilesc destul de cert cum vom aborda protecţia frontierelor externe ale UE”, a spus preşedintele.
Iohannis a spus că liderii UE s-au concentrat şi pe problema şomajului, care afectează multe state membre, şi aici încă se caută soluţii, pentru că fenomenul este „îngrijorător”, în special în rândul tinerilor. Şeful statului a precizat că există unele propuneri pentru rezolvarea crizei, precum cea de înfiinţare a unui corp al voluntarilor tineri care se pot implica în diverse domenii unde este nevoie de oameni care vor să şi muncească, dar şi să înveţe.
Preşedintele a spus că reuniunea Consiliului a dus la crearea unei baze pentru aşa numitul „road map de la Bratislava”, care arată domeniile de care liderii UE trebuie să se ocupe în viitor pentru îmbunătăţirea funcţionării Uniunii.
Discuţiile vor continua în octombrie şi decembrie, precum şi la începutul anului 2017, când va fi organizat un nou Consiliu informal, în Malta.
„(Procesul – n.r.) se va încheia cu o strategie pentru viitorul UE în martie, când ne vom întâlni la Roma pentru a sărbători împreună 60 de ani de la Tratatul de la Roma”, a spus Iohannis.
Şeful statului a vorbit, la finalul reuniunii, şi despre dosarul Schengen, afirmând că nu a făcut obiectul discuţiilor de la Bratislava. El a precizat totuşi că există semnale pozitive, însă lucrurile sunt îngreunate de faptul că unii politicieni, dar şi cetăţeni sunt „de-a dreptul speriaţi” că UE nu reuşeşte să controleze foarte bine migraţia şi frontiere externe ale UE.
„Aici România face o excepţie notabilă, nu a apărut nicio sincopă în apărarea frontierelor externe”, a precizat Iohannis, reluând tema discutată cu preşedintele Franţei, Francois Hollande, la Bucureşti, potrivit căreia ţara noastră s-a achitat de îndatoririle ei în privinţa protecţiei graniţelor.
Iohannis a spus că acesta va fi „un argument favorabil” pentru România în eforturile de a intra în Schengen, dar decizia politică depinde şi de situaţii din ţările membre unde urmează alegeri, iar „lumea este îngrijorată de ascensiunea partidelor extremiste”.
Acest site foloseste cookies.
Read More