Categorii Știri

ÎPS Teodosie a împărtășit mai mulți copii cu o singură linguriță: Patriarhia a spus anterior că împărtășania se face individual până pe 1 iunie

Sâmbătă, 16 mai, ÎPS Teodosie a împărtășit mai mulți copii cu aceeași linguriță în ciuda declarației purtătorului de cuvânt al Patriarhiei prin care împărtășania se făcea individual. În mod normal împărtășanie ar fi trebuit făcută individual, la cerere până în data de 1 iunie cum a menționat Patriarhia.

ÎPS Teodosie a împărtășit mai mulți copii cu o singură linguriță: Patriarhia a spus anterior că împărtășania se face individual până pe 1 iunie

ÎPS Teodosie face ce face și tot în vizorul presei ajunge. Astăzi a împărtășit mai mulți copii folosind aceeași linguriță chiar daca Patriarhia Română a precizat acum câteva zile că acest lucru se va face doar la cerere și individual.

Imaginile incriminatoare au fost publicate de ziarul Constanța de Azi și îl arată pe ÎPS Teodosie împărtășind copii din familii diferite cu aceeași linguriță. În urmă cu câteva zile Institutul Național de Sănătate Publică a recomandat BOR să efectueze împărtășania credincioșilor doar cu lingurițe și pahare de unică folosință.

La acel moment Patriarhia Română anunța o amânare a împărtășirii credincioșilor, dar pe 14 mai a revenit cu decizia din rândurile următoare:

„Biserica Ortodoxă Română, potrivit tradiţiei sale liturgice multiseculare, nu poate accepta, nici în vreme de pandemie, utilizarea potirului şi linguriţei de unică folosinţă pentru împărtăşirea comună a credincioşilor în timpul Sfintei Liturghii.

În acest sens, cu aprobarea majorităţii membrilor Sfântului Sinod, consultaţi în scris în data de 11 mai 2020, modalitatea de împărtăşire comună a credincioşilor în timpul Sfintei Liturghii, în vreme de pandemie, va fi hotărâtă după data de 1 iunie 2020, în consens cu celelalte Biserici Ortodoxe.”

Prin această practică, ÎPS Teodosie încalcă decizia Sfântului Sinod și împărtășește persoane din familii diferite cu aceeași  linguriță și din același potir. Preoții au șters gurile copiilor folosind același prosop, lucru iarăși unul greșit în plină pandemie. Pe deasupra, nici distanțarea fizică a credincioșilor la slujbele în aer liber nu au fost respectate.

„La slujbele săvârşite în afara lăcaşurilor de cult, distanţa între credincioşi va fi de 2 m în orice direcţie.

Folosirea măştilor de protecţie este obligatorie pentru toţi participanţii la slujbe, cu excepţia slujitorilor bisericeşti care rostesc rugăciuni, predică sau cântă la strană,” a mai precizat Patriarhia Română.

Share
Scris de
Oana Pauna

Acest site foloseste cookies.

Read More