Justitie

Cod Rutier 2021. Modificări în lege pentru șoferi

Anul 2021 vine cu noi reguli pentru șoferi în ceea ce privește Codul Rutier. Orice greșeală făcută în trafic costă și orice faptă ilegală va fi pedepsită aspru. Noul an vine cu mai multe modificări în lege, de care toți cei care dețin permis de conducere trebuie să știe.

Modificări Cod Rutier

Codul Rutier va suferi mai multe modificări în 2021. Printre altele, cresc și pedepsele în ceea ce privește circulația cu permisul auto fără un motiv bine întemeiat. De multe ori, se întâmplă să uiți să verific data de expirare a permisului auto și circuli așa, însă este destul de riscant, pentru că poți fi oprit de poliție pentru verificări și riști amenzi usturătoare.

Conform Codului Rutier, circulația pe drumurile pubice cu permisul auto expirat constituie contravenție și se va sancționa cu amendă prevăzută în clasa a III-a de sancțiuni, unde este specificat că se sancționează de la 6 la 8 puncte-amendă. Asta înseamnă ca șoferii vor plăti fie 435 de lei în 15 zile lucrătoare sau 870 de lei, dacă primesc 6 puncte de amendă.

Mai mult, șoferii și conducătorii de motociclete sau mașini care au modificate tobele vehiculelor astfel încât să fie mai zgomotoase, să pară mai interesante și să aibă efecte speciale, sunt pedepsiți drastic de poliția Rutieră. Potrivit Codului Rutier 2021, autovehiculele sau motocicletele cu esapamente care depășesc nivelul legal al decibelilor sunt sancționați cu 580 de lei amendă.

Cât despre mașinile cu volan pe dreapta, acestea nu vor mai putea fi înmatriculate în țară de la 1 ianuarie și nu vor mai putea fi conduse din noul an. Deși mulți români dețin astfel de autovehicule și rulează prin țara noastră, acestea nu vor mai putea fi înmatriculate cu număr românesc.

„De la 1 ianuarie 2021, dar numai dacă perioada de tranziţie dintre UK şi Uniunea Europeană nu va fi prelungită, omologarea emisă de Regatul Unit nu va mai fi valabilă în România, iar vehiculele cu volan pe dreapta provenite din UK vor fi tratate asemenea oricărui alt vehicul care provine dintr-un stat terţ din afara UE şi nu vor mai primi CIV, deci nu vor mai putea fi înmatriculate în România”, precizează RAR.

În cazul în care cineva conduce un autovehicul fără permis de conducere, pedeapsa este una foarte aspră, mai ales după reglementările din noul an. Conform art. 335 din Codul penal, conducerea pe drumurile publice a unui autovehicul ori a unui tramvai de către o persoană care nu deţine permis de conducere se pedepseşte cu închisoarea de la 1 la 5 ani.

De altfel, „conducerea pe drumurile publice a unui vehicul pentru care legea prevede obligativitatea deţinerii permisului de conducere de către o persoană al cărei permis de conducere este necorespunzător categoriei sau subcategoriei din care face parte vehiculul respectiv ori al cărei permis i-a fost retras sau anulat ori căreia exercitarea dreptului de a conduce i-a fost suspendată sau care nu are dreptul de a conduce autovehicule în România se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă.”

 

Acest articol a fost actualizat la: 26 decembrie 2020 17:11

Share
Scris de
Vladimir Daniela