CCR a admis miercuri, 27 mai sesizarea președintelui Klaus Iohannis în ceea ce privește neconstituționalizarea legii inițiate de PSD. Această lege prevede că învățământul se poate desfășura și online pe perioada stării de urgență sau de asediu. Această lege a fost declarată neconstituțională în totalitatea sa.
Hotărărea CCR a fost adoptată prin unanimitate de voturi, conform unui comunicat al Curții. Această lege a fost atacată de președintele Iohannis și scopul său este să mute cursurile din offline în online.
Conform președintelui, modul în care a fost adoptată contravine prevederilor art. 61 alin. (2) şi ale art. 75 alin. (1) din Constituţie. Mai mult, legea criticată încalcă dispozițiile art.78 din Constituție privind intrarea în vigoare a legii. Iohannis a declarat următoarele:
„Concluzionând, în cazul de faţă, Senatul, adoptând în calitate de Cameră decizională Legea pentru completarea Legii educaţiei naţionale nr. 1/2011, a sustras dezbaterii şi adoptării primei Camere sesizate toate completările, care vizează aspecte importante ale legii, precum modul de desfăşurare a activităţii educaţionale ori organizarea examenelor de admitere pentru anul universitar 2020 – 2021, ceea ce contravine art. 61 alin. (2) şi art. 75 alin. (1) din Constituţie”.
Președintele statului a mai invocat și încălcarea dispozițiilor art.78 din Constituție privind intrarea în vigoare a legii. Conform acestuia, prin intermediul derogării de la prevederile art.5 alin (2) din Legea educației naționale nr.1/2011, prevederile legii intră în vigoare la data publicării în Monitorul Oficial.
Președintele crede că această prevedere intră în contradicție cu Constituția care a stabilit că „legea se publică în Monitorul Oficial al României şi intră în vigoare la 3 zile de la data publicării sau la o dată ulterioară prevăzută în textul ei”.
„Nu se poate prezuma că norma legislativă este accesibilă destinatarului, deoarece acestuia nu i se poate pretinde o conduită în funcţie de ipoteza normativă a legii câtă vreme legea se aplică înainte de împlinirea termenului constituţional minim pentru intrarea sa în vigoare. (…) Aşadar, faptul că legea va fi pusă în aplicare la o dată anterioară intrării ei în vigoare este de natură a aduce atingere art. 78 din Constituţie”, este menționat în sesizarea la CCR.
Acest site foloseste cookies.
Read More