Legea care interzice referirea la identitatea de gen în școli este neconstituțională, iar magistrații din cadrul CCR au explicat de ce aceasta nu este conformă cu legea fundamentală a țării.
În data de 16 decembrie 2020 CCR a admis sesizarea lui Klaus Iohannis în care se sublinia că Legea pentru modificarea art. 7 din Legea Educației Naționale este neconstituțională. Președintele României a atacat legea prin care se interzic referirile la identitatea de gen în instituțiile de învățământ , iar judecătorii au admis sesizarea cu unanimitate de voturi.
Curtea Constituțională a României a făcut precizări importante cu privire la această lege, joi, 21 ianuarie 2021. În motivare se arată că interzicerea prin lege a exprimării şi cunoașterii în unităţile de învăţământ a problematicii identităţii de gen ar fi de natură să creeze un cadru normativ confuz, o persoană fiind obligată să respecte întocmai legislaţia care promovează identitatea de gen, dar, în acelaşi timp, în spaţiile de învăţământ să susţină contrariul, transmite Agerpres.
CCR afirmă că legea respinsă este contrară angajamentelor internaţionale ale României, încalcă libertatea conştiinţei, încalcă principiul egalităţii cetăţenilor în faţa legii şi a egalităţii de şanse și totodată afectează libertatea de exprimare, generând un cadru normativ confuz şi contradictoriu.
”S-ar deduce, din coroborarea normelor incidente în materie, că un elev/student/cadru didactic/o persoană trebuie să respecte întocmai legislaţia care promovează identitatea de gen distinct de sexul ca dat biologic şi să nu săvârşească vreun act de discriminare pentru că este pasibil de sancţiuni, dar, în acelaşi timp, în spaţiile de învăţământ să susţină contrariul acestei legislaţii pentru că – din nou – este pasibil de a fi sancţionat, de această dată însă pentru că nu este de acord cu stereotipiile de gen, adică nu este de acord cu discriminarea în sens larg”, se arată în document.
Acest articol a fost actualizat la: 20 august 2021 16:54