Locuitorii unei comune din județul Prahova au atacat în instanță ordinul prin care comuna lor a fost carantinată. Ei vor daune și scuze din partea celor care au dat ordinul de carantinare.
Oamenii cer daune de jumătate de milion de euro de la Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă şi vor ca ordinul de carantinare să fie anulat. Mai mult, ei vor să primească scuze din partea celor care au decis ca localitatea lor să intre sub carantină 14 zile.
Decizia de carantinare zonală a comunei Gornet a fost luată miercuri 22 iulie, de Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Prahova. Hotărârea finală a aparţinut autorităţilor centrale.
Conform Adevarul, acţiunea prin care se cere anularea deciziei de carantinare zonală din comuna prahoveană Gornet a fost trimisa la Curtea de Apel București.
Potrivit noii legi, cifrele din Gornet arată că mai mult de trei oameni la mia de locuitori au coronavirus, astfel că se impune carantina zonală.
În ultimele două săptămâni, 15 localnici din cei 2300 cât are comuna Gornet, au fost testați pozitiv. Între timp, opt din cei 15 au primit rezultate negative la testul pentru coronavirus.
Și satul Cartojani din județul Giurgiu se află în carantină. Acolo sunt 32 de persoane infectate cu noul coronavirus, iar alte câteva sunt suspecte.
Focarele cele mai mari se întâlnesc în judeţele Brașov, Argeș și în București.
„Aceste carantinări zonale sunt soluția corectă care recompensează comunitățile civilizate care înțeleg de vorbă bună să se auto-protejeze și penalizează comunitățile care nu sunt capabile de așa ceva. Este ceea ce se face și în alte țări: Portugalia, Spania, Germania, Australia, etc.
Și această politică de sănătate publică poate fi eficientă cât timp criteriile după care se impune carantina sunt logice și clar definite”, a scris pe Facebook, expertul în politici de sănătate – Vlad Mixich.
Acest articol a fost actualizat la: 25 iulie 2020 13:43