Justitie

Percheziții la 35 de locuințe din țară! Sunt bănuiți de evaziune fiscală

În această dimineață,  polițiștii Direcției de Investigare a Criminalității Economice efectuează 49 de percheziții în două dosare penale ce vizează două grupări infracționale care foloseau firme fantomă pentru achiziții de mărfuri. Este vorba despre percheziții în în București și în județele Ilfov, Ialomița, Vâlcea, Dolj, Cluj.

Percheziții la 35 de locuințe din țară! Sunt bănuiți de evaziune fiscală

Polițiștii vizează o grupare bănuită de evaziune fiscală prin achiziții intracomunitare de mărfuri. Mărfurile erau ulterior prelucrate și comercializate online și prin intermediul firmelor de curierat ca articole vestimentare. Nu erau declarate și nu erau plătite taxele și impozitele către stat.

Conform Poliției Române, prejudiciul estimat este de aproximativ 3.000.000 de euro.

Membrii grupării ar fi acționat în numele unor societăți comerciale de tip fantomă. Prin intermediul acestora, folosind  transferuri succesive, ar fi reușit să-si însușească banii proveniți din activitatea infracțională.

Gruparea a acționat în perioada 2016 – 2020

În cel de-al doilea dosar în care polițiștii Direcției de Investigare a Criminalității Economice efectuează 14 percheziții există suspiciunea că, în perioada 2019-2020, mai multe persoane au pus în aplicare un mecanism evazionist, în scopul obținerii de avantaje de natură fiscală (TVA și impozit pe profit datorate statului). Au comis infracțiuni de evaziune fiscală, în cadrul activității de „import-cargo” derulată de prin intermediul a 7 societăți comerciale.

Indivizii au creat un circuit de tranzacții comerciale fictive cu articole de îmbrăcăminte, textile, încălțăminte, jucării și articole de uz casnic, de proveniență din import (Turcia și China), la comanda unor clienți/beneficiari reali din România.

În perioada ianuarie – octombrie 2019, prin intermediul celor 7 societăți comerciale au fost efectuate 82 de importuri, cu o valoare declarată în vamă în sumă totală de 12.577.721 lei (2.977.067 USD).

Până în prezent, au fost identificate 20 de astfel de transporturi. Prejudiciul estimat în cauză este de 3.000.000 de euro.

Cele două grupări utilizau aceeași bază logistică de societăți cu un comportament de tip fantomă.

Acțiunea, coordonată de Direcția de Investigare a Criminalității Economice, este realizată cu sprijinul polițiștilor specializați în investigarea criminalității economice din cadrul D.G.P.M.B., I.P.J. Ilfov, I.PJ. Ialomița, I.P.J. Dolj, I.P.J. Vâlcea, I.P.J. Cluj, specialiști criminaliști din cadrul Institutului Național de Criminalistică, luptători S.I.A.S., precum și inspectori din cadrul Direcției Generale Antifraudă Fiscală și jandarmi din cadrul Brigăzii Speciale de Intervenție a Jandarmeriei.

Acest articol a fost actualizat la: 13 iulie 2020 10:27

Share
Scris de
Emanuela Ursu