Președintele Klaus Iohannis a decis să respingă propunerea lui Tudorel Toader pentru șefia DNA, pe Adina Florea, motivând neîndeplinirea condițiilor de legalitate.
Adina Florea primise aviz negativ de la CSM, iar între timp a ajuns procurorul adjunct al Secției speciale pentru investigarea magistraților.
Citește și: CSM o face praf pe Florea! Critici dure pentru propunerea lui Tudorel Toader la șefia DNA
„În luna octombrie a.c., ministrul justiției, domnul Tudorel Toader, a transmis Președintelui României, domnul Klaus Iohannis, următoarele propuneri de numire a unor procurori în funcții de conducere:
– doamna Adina Florea, pentru funcția de procuror-șef al Direcției Naționale Anticorupție;
– doamna Florena-Esther Sterschi, pentru funcția de procuror șef al Secției de resurse umane și documentare din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție;
– doamna Elena Giorgiana Hosu, pentru funcția de procuror-șef adjunct al Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism;
– doamna Iuliana Nedelcu, pentru funcția de procuror-șef adjunct al Secției Judiciare din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție;
– doamna Antonia-Eleonora Constantin, pentru funcția de procuror-șef al Secției Judiciare din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție.
În conformitate cu dispozițiile art. 54 din Legea nr. 303/2004 privind statutul judecătorilor și procurorilor, republicată, cu modificările și completările ulterioare și, având în vedere considerentele Deciziei Curții Constituționale nr. 358/2018,
Președintele României respinge propunerile înaintate de către ministrul justiției, întrucât nu sunt îndeplinite condițiile de legalitate necesar a fi întrunite, în mod obiectiv, de către procuror, pentru a fi numit într-o funcție de conducere, respectiv cea prevăzută de art. 54 alin. (2) prin raportare la art. 48 alin. (10) și (12) din Legea nr. 303/2004″, se arată într-un comunicat al Administrației prezidențiale.
Procurorul adjunct al Secției speciale pentru investigarea magistraților, Adina Florea, propusă de ministrul Tudorel Toader pentru șefia DNA, consideră că Secția ar trebui să fie reorganizată legislativ într-o direcție, pe modelul DNA și DIICOT.
Florea a mai precizat că Secția a preluat, deocamdată, de la parchete, 800 de dosare penale.
„Cred că este un demers întemeiat, justificat, având în vedere importanța activității pe care o instrumentăm”, a spus Adina Florea, în cadrul debzaterilor organizate miercuri la Ministerul Justiției cu privire la Secția pentru anchetarea infracțiunilor din Justiție.
Adina Florea, propusă de ministrul Tudorel Toader pentru funcția de procuror-general al DNA, susține că Secția ar trebui reorganizată legislativ într-o direcție.
„Având în vedere că în această secţie se investighează posibile infracţiuni săvârşite de persoane cu anumite calităţi, de magistraţi, considerăm că este necesară o independenţă şi o autonomie totală faţă de Parchetul General, cum au şi DNA şi DIICOT”, a spus Florea.
Procurorul general adjunct, Bogdan Licu, a arătat, ca răspuns la propunerea Adinei Florea, că decizia aparține Ministerului Justiției.
„Nu am mandat din partea Procurului General să vă spun dacă e bine sau e rău. Nu are rost să vă spun părerea mea personală. Dar, din moment ce avem şi alte direcţii în Ministerul Public, nu văd care ar fi problema. (…) Fiind vorba despre o iniţiativă legislativă, asta vă aparţine, conducerea Ministerului Justiției va putea lua o decizie”, a spus Licu.
Referitor la dosarele în lucru, Adina Florea a precizat că au fost preluate până acum 800 de dosare penale de la unitățile de parchet, dar că cifra finală va fi mult mai mare deoarece „s-a pus problema soluţionării plângerilor împotriva clasărilor dispuse anterior operaţionalizării Secţiei”.