Connect with us
Klaus Iohannis solicită Parlamentului solicită reexaminarea Legii privind organizarea juridică

Știri

Klaus Iohannis, către Executiv: „Ce aveţi de gând cu Pilonul II de pensii? Mai aveţi bani până la finalul anului?”

Președintele României a vorbit în cadrul unei conferințe de presă despre două teme importante: fondurile europene și pensiile românilor.

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat marţi că Executivul trebuie să explice dacă mai are bani pentru pensii şi salarii până la finalul anului şi ce are de gând să facă cu Pilonul II.

Două teme importante. Fonduri europene, prima temă și pensii, a doua temă. Despre fonduri europene vreau să se înteleagă că reprezintă o atenționare pentru Guvernul României. În perioada 2014-2020, noi dispunem teoretic de fonduri europene în valoare de 31,3 miliarde de euro.

Citește și: Ministrul de Finanțe, despre pilonul I și II de pensii: „Se face o analiză, este prematur să discutăm fel de fel de scenarii”

Din acești bani, până în momentul de față am folosit doar 4,9 miliarde de euro, ceea ce reprezintă 15,8%. Aceste date sunt date oficiale atât de pe site-ul Comisiei Europene cât și informații de la Guvernul României.

Fondurile europene se compun din două categorii mari: fondurile de coeziune, folosite pentru dezvoltare și fondurile care sunt folosite pentru a cofinanța agricultura și alte fonduri mai mici care nu le voi enunța astăzi.

Noi putem să folosim 23 de miliarde de euro în ceea ce privește fondurile de coeziune. Acești bani ar trebui folosiți de România pentru a dezvolta această țară. Acum cineva ar putea spune că nu face nimic, că vom folosi banii.

Citește și: Viorica Dăncilă: „Pilonul II de pensii nu se desființează, dar ar putea suferi modificări”

Asta ar însemana că existe proiecte, dar aflăm de la guvernanții noștri că veem doar pentru 40% din acești bani proiecte. Adică nici măcar pentru jumătate nu avem deja proiecte depuse. E foarte târziu.Guvernul trebuie să se preocupe mai intens de această chestiune. Sunt bani care trebuie folosiți pentru dezvoltarea României”, a declarat Iohannis.

A doua temă discutată de Președinte a fost Pilonul II de pensii

„A doua temă. Pensii. Se discută de câteva zile despre Pilonul II de pensii. Până și cei de la PSD se contrazic între ei: ba se suspendă, ba nu, ba există un proiect, ba nu.

O harababură totală. Lumea își pune întrebarea: de ce s-a creat această incertitudine din partea PSD? Ce urmăresc? Oare nu s-au înțeles între ei? Greu de crezut. Cred că Guvernul și PSD trebuie să răspundă clar și documentat la 2 întrebări:

1. Ce aveți de gând cu pilonul II de pensii? Clar, răspicat, cu argumente.
2. Mai aveți bani pentru pensii și salarii până la sfârșitul anului?”, a mai spus Klaus Iohannis.

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Știri

To Top