Connect with us
Klaus Iohannis, despre unirea României cu Basarabia: "Este posibil, dar nu în viitorul apropiat"

Știri

Klaus Iohannis, despre unirea României cu Basarabia: „Este posibil, dar nu în viitorul apropiat”

Klaus Iohannis a vorbit despre unirea României cu Basarabia. Președintele a spus că această unire este posibilă, însă nu în viitorul apropiat. Klaus Iohannis a vorbit despre acest subiect în cadrul participării la dezbaterea „Politica: De la teorie la practică”.

„O unire cu Basarabia este posibilă, dar în același timp nu cred că este posibilă în viitorul apropiat. Să-și dorească românii, să-și dorească oamenii din Moldova așa ceva. Nici România, nici Republica Moldova nu trebuie să mai aibă dispute pe propriul teritoriu care sunt sub jurisdicție internațională. Fără condițiile minimale, rămâne un deziderat frumos și nu un proiect politic.

Au fost nenumărate mișcări, eu le-am numit cvasi-unioniste, care au clamat că vor să ajute unificarea. În realitate vedem acum, la alegeri, că multe din ele și multe acțiuni nu au făcut decât să îndepărteze moldovenii de România. Nu au făcut decât să-i enerveze pe moldoveni.

Aici trebuie să vedem și partea economică, a spus-o un politician moldovean într-o discuție pe care am avut-o. Datorită politicii de asociere cu UE și situației economice se întâmplă ca mulți moldoveni care au lucrat în zona Rusiei să ajungă acasă devenind șomeri. Ei ajung acasă și așteaptă să găsească un loc de muncă, să găsească oportunități. Însă noi aici am contribuit foarte, foarte puțin”, a adăugat șeful statului.

Klaus Iohannis a amintit că România și Republica Moldova au o relație foarte specială.

„Am analizat împreună cu cei care se pricep ce s-a întâmplat în relația dintre România și Moldova din ’90 încoace, ce s-a făcut bine, ce s-a făcut rău. Am ajuns la concluzia că intervenția noastră în Moldova a fost cel puțin ineficientă. (…)

Citește și: Klaus Iohannis, despre posibilitatea ca Igor Dodon să câştige turul II la alegerile din Moldova

De foarte multe ori, în loc să ajutăm Moldova, instituțiile, partidele, am ajutat persoane din Moldova, iar acele persoane câteodată au avut rezultate bune, dar uneori au dus anumite proiecte politice în derizoriu. Am ajuns la concluzia că trebuie să schimbăm lucrurile. Este greșit să ajutăm anumite persoane și este important să ajutăm organizații, instituții. Nu face sens să ajutăm o anumită persoană sau un grup pentru a obține ceva ce poate pentru moldoveni nu e relevant, dar pentru noi e”, a afirmat Iohannis, potrivit agerpres.

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Știri

To Top