Știri

Klaus Iohannis, mesaj CLAR pentru Guvern și pentru românii din Marea Britanie

Președintele Klaus Iohannis a solicitat Guvernului să vină urgent cu soluții privind recursul compensatoriu astfel încât românii să nu se teamă pentru siguranța lor.

Totodată, în cadrul unei declarații susținute astăzi, președintele a mai spus că românii din Marea Britanie nu trebuie să își facă griji pentru că „vom avea soluții.”

Șeful statului a mai spus, referitor la comentariile celor din coaliția PSD-ALDE, că a căuta vinovați în alte guverne pentru legea respectivă nu reprezintă o soluție.

”Trebuie să spun foarte clar și răspicat: siguranța cetățenilor români nu este negociabilă. Trebuie să tragem concluzii și să venim cu măsuri care permit omului să stea liniștit și să nu se teamă că un delincvent vine peste el acasă. (…)

Se caută un vinovat pentru această lege. Vă spun clar – nu aceasta este soluția, căutarea vinovățiilor în alte guverne sau majorități. Solicit guvernului să facă într-un timp scurt o analiză profundă și să vină cu soluții.

Aceste soluții trebuie să vină de la guvern, de la Ministerul Justiției, se poate intra în procedură în Parlament”, a spus șeful statului.

Cu legea recursului compensatoriu adoptată de majoritatea PSD-ALDE, premierul Viorica Dăncilă dă vina tot pe Guvernul Cioloș, susținând că actul normativ a fost inițiat de acesta, nefiind „o decizie inspirată”.

Legea recursului compensatoriu a fost votată pe 9 mai 2017, de Camera Deputaților, decizională, cu 175 de voturi „pentru”, din partea PSD, ALDE, UDMR și minorități, și 85 „împotrivă”, de la PNL și USR. Forma ajunsă în Parlament a fost modificată substanțial de către actuala coaliție la putere.

Citește și: Ce anunță Viorica Dăncilă despre recursul compensatoriu

Klaus Iohannis, mesaj pentru românii din Marea Britanie după eșecul acordului Brexit

​Președintele Klaus Iohannis a declarat, miercuri, că „nimeni nu trebuie să intre în fibrilații” după respingerea Acordului Brexit de către Parlamentul britanic, el spunând că, în primul rând, Guvernul britanic trebuie să își clarifice poziția.

Iohannis a mai spus că nu au fost epuizate toate procedurile, care pot duce în final la aprobarea acestui acord, și că nimeni nu trebuie să își facă probleme în ceea ce îi privește pe românii din Marea Britanie, pentru că liderii europeni sunt pregătiți și pentru alte variante.

Șeful statului a afirmat, la Palatul Cotroceni, că întrebarea care se pune după votul din Parlamentul britanic este ce urmează, el precizând că la acest moment trebuie analizate două aspecte importante pentru Uniunea Europeană, dar și pentru români.

În opinia lui Iohannis, în primul rând Guvernul britanic trebuie să își clarifice poziția, pentru a ști ce se va întâmpla.

„Nu s-au epuizat toate procedurile care pot duce în final la aprobarea acestui și asta ar fi soluția cea mai bună. Uniunea Europeană, formată din cei 27, este pregătită și pentru alte variante.

Multă lume s-a întrebat dacă e posibilă o renegociere a acestui acord și pot să vă spun cu foarte mare claritate că noi, cei 27 din UE, suntem uniți, nu există abordări divergente, dar acest acord aprobat de UE 27 nu va fi renegociat”, a spus președintele.

El a mai afirmat că „nu este cazul sa intrăm în fibrilații și în panică și să ne aruncăm în continuare să facem diferite scenarii”.

De asemenea, Iohannis le-a transmis românilor care trăiesc și muncesc în Marea Britanie să stea liniștiți.

Citește și: Acordul pentru Brexit, respins de Parlamentul britanic. Criză în UK

„Foarte mulți români au rude și prieteni care muncesc și trăiesc în Marea Britanie și se întreabă ce se va întâmpla cu românii noștri. În cazul în care se aprobă Acordul, românii vor avea asigurate toate drepturile.

Este varianta cea mai bună, însă noi suntem pregătiți și pentru alte scenarii. La acest moment, nimeni nu trebuie să își facă probleme pentru românii din Marea Britanie. Suntem aici și suntem pregătiți. Vom avea soluții”, a adăugat președintele.

Share
Scris de
Catalin Nae

Acest site foloseste cookies.

Read More