Preşedintele Klaus Iohannis a afirmat, marţi, că nu poate fi tolerat ca vinovaţii de crime împotriva umanităţii „să doarmă liniştiţi”, precizând că instituţiile abilitate „au obligaţia să acţioneze imediat în acest sens”.
„În acest demers de cunoaştere şi asumare a trecutului este fundamentală sancţionarea faptelor care au reprezentat un atac direct la adresa demnităţii umane. Constat, însă, că în privinţa investigării crimelor comunismului ne aflăm într-o situaţie de blocaj. Nu putem tolera ca cei vinovaţi de crime împotriva umanităţii să doarmă liniştiţi. Instituţiile abilitate au obligaţia să acţioneze imediat în acest sens”, a declarat Iohannis, la ceremonia de decorare a unor foşti deţinuţi politic, organizată la Palatul Cotroceni.
Citește și: Torționarul Vișinescu este grav BOLNAV! A cerut să fie eliberat
Potrivit şefului statului, „condamnarea ororilor comunismului şi valorizarea rezistenţei comuniste au fost angajamente” pe care şi le-a asumat încă de la preluarea mandatului de preşedinte al României.
Citește și: Gelu Voican Voiculescu, chemat la Parchet, în dosarul Revoluției. Ce le-a spus jurnaliștilor
„Nu întâmplător am ales să ofer prima decoraţie domnului Octav Bjoza, preşedintele Asociaţiei Foştilor Deţinuţi Politici din România, ca o recunoaştere a sacrificiului celor care au luptat pentru libertate. Societatea are nevoie de exemple demne, iar deţinuţii politic care au pus lupta pentru principiile democratice şi pentru libertate mai presus decât viaţa lor reprezintă astfel de repere”, a spus Iohannis.
Totodată, preşedintele a precizat că susţine în continuare proiectul realizării unui Muzeu al Comunismului.
„Am susţinut, în diferite rânduri, necesitatea prezervării memoriei naţionale şi importanţa cultivării spiritului civic. În acest sens, memoria comunismului va putea fi pusă în valoare în cadrul unui Muzeu al Comunismului, proiect pe care îl susţin în continuare”, a mai afirmat Iohannis.
Preşedintele României, domnul Klaus Iohannis, a susţinut marţi, 26 iunie a.c., la Palatul Cotroceni, o alocuţiune cu prilejul ceremoniei de decorare a unor foşti deţinuţi politic.
Vă prezentăm în continuare textul alocuţiunii:
„Domnule Preşedinte al Asociaţiei Foştilor Deţinuţi Politici,
Doamnelor şi domnilor,
Sunt deosebit de onorat să-i decorez, în numele statului român, pe unii dintre ultimii foşti deţinuţi politic, oameni care au luptat pentru ca valorile libertăţii şi democraţiei să renască. Dumneavoastră sunteţi dovada vie că în timpul regimului comunist au existat şi eroi care au salvat onoarea naţiunii şi pe care societatea românească îi redescoperă şi, iată, îi cinsteşte cum se cuvine.
Profit de această ocazie să salut participanţii români şi străini la Congresul Asociaţiei Internaţionale a Foştilor Deţinuţi Politici din Fostele Ţări Comuniste, care se desfăşoară la Braşov.
Rezistenţa cu care v-aţi opus dictaturii comuniste reprezintă pentru noi toţi o lecţie de curaj şi hotărâre fără termen de comparaţie.
V-aţi pus viaţa în slujba unui crez suprem – acela de a apăra, cu orice preţ, valorile democratice şi drepturile fundamentale. Aţi fost supuşi unor tratamente inumane, aţi renunţat la familie, v-aţi sacrificat libertatea pentru că aţi crezut în viitorul democratic al acestei ţări.
V-aţi împotrivit cu stoicism dictaturii, iar rezultatul luptei dumneavoastră se vede în parcursul democratic pe care România şi l-a asumat după 1990.
De aceea, politicienii care azi se declară victime ale abuzurilor justiţiei şi etalează fără nicio urmă de bun-simţ eticheta de ‘condamnaţi’ sau ‘deţinuţi politic’ ar trebui să nu mai întineze memoria dramelor prin care aţi trecut cu atâta demnitate.
Acest articol a fost actualizat la: 2018-06-27T13:13:06+03:00 13:13
Acest site foloseste cookies.
Read More