Connect with us
Klaus Iohannis, reacție după ce a fost acuzat de antisemitism

Știri

Klaus Iohannis, reacție după ce a fost acuzat de antisemitism

Președintele Klaus Iohannis a avut o primă reacție după ce Ilan Laufer l-a acuzat de antisemitism.

„Preşedintele României, domnul Klaus Iohannis, condamnă ferm folosirea unor teme deosebit de sensibile în scop politic.

Referinţele la antisemitism şi nazism în disputa politică sunt iresponsabile şi denotă grave carenţe de educaţie, cultură, diplomaţie şi istorie.

Relativizarea antisemitismului reprezintă o acţiune periculoasă care poate genera manifestări antisemite şi discriminatorii şi poate incita la ură.

Însuşindu-şi cu bună ştiinţă un text cu acuzaţii ridicole lipsite de orice fundament real, Ilan Laufer a picat testul maturităţii, preferând să joace rolul de portavoce a propagandei toxice pesediste.

Personajele care proferează asemenea acuzaţii scandaloase se descalifică automat şi nu pot ocupa sub nicio formă înalte demnităţi în statul român”, se arată într-un comunicat al Administraţiei Prezidenţial.

Preşedintele consideră că aceste declaraţii reprezintă un nou exemplu din retorica nocivă îndelungată a Partidului Social Democrat, care alimentează în mod constant discursul urii şi tendinţele xenofobe.

Este inadmisibil ca memoria Holocaustului să fie întinată cu astfel de atacuri, care servesc unor interese meschine şi sunt de natură a afecta pacea socială, consideră Klaus Iohannis.

Klaus Iohannis, distins cu cel mai prestigios premiu de Comitetul Evreiesc American

„Preşedintele Klaus Iohannis subliniază că recuperarea memoriei Holocaustului, precum şi combaterea antisemitismului au constituit pentru România obiective prioritare în ultimele două decenii, iar astfel de declaraţii cu caracter extremist pot periclita rezultatele foarte bune obţinute de ţara noastră în toţi aceşti ani.

România este activ implicată în demersurile internaţionale de combatere a antisemitismului, fapt recunoscut şi apreciat ca atare. Pentru o mai bună cunoaştere a culturii comunităţii evreieşti şi pentru prezervarea adevărului istoric,

Preşedintele României a pledat, încă de la începutul mandatului său, pentru înfiinţarea Muzeului Naţional de Istorie a Evreilor şi al Holocaustului”, menţionează Preşedinţia.

În iunie 2017, Preşedintelui Klaus Iohannis i-a fost decernată distincţia „Light Unto the Nations”, cel mai prestigios premiu acordat de către Comitetul Evreiesc American.

Preşedintelui României i-a fost recunoscut astfel rolul decisiv în consolidarea democraţiei şi statului de drept, precum şi eforturile sale susţinute în promovarea toleranţei, combaterea antisemitismului şi xenofobiei, precum şi pentru întărirea relaţiilor ţării noastre cu SUA şi Israel.

Ilan Laufer l-a acuzat pe președinte de antisemitism

Ilan Laufer a declarat, marţi seara, la sediul PSD, că preşedintele Klaus Iohannis a respins numirea sa în funcţia de ministru al Dezvoltării din antisemitism, el acuzându-l pe şeful statului că acesta este un gest dintr-un lung şir de acţiuni antisemite.

„Dragi români, mă numesc Ilan Laufer, sunt cetăţean român, din părinţi români, născut la Maternitatea Polizu, foarte aproape de Guvern”, şi-a început Laufer declaraţia.

Ilan Laufer a afirmat că respingerea numirii sale de către Klaus Iohannis este neconstituţională şi constituie ”nou act de antisemitism”.

Laufer a spus şi că preşedintele a contribuit inclusiv la sabotarea şedinţei de Guvern comune România-Israel.

„Sunt îngrijorat de motivele reale care au stat la baza respingerii mele, atunci când m-a refuzat în funcţia de vicepremier şi ministru al Dezvoltării fără să motiveze această decizie, ceea ce este neconstituţional. consider că refuzul preşedintelui Iohannis în ceea ce mă priveşte este un nou act de antisemitism şi vreau să atrag atenţia asupra fenomenului neîncetat de antisemitism pe care l-a demonstrat neîncetat în ultimul an preşedintele Klaus Iohannis”, a afirmat Laufer.

Directorul Institutului Naţional pentru Studierea Holocaustului din România „Elie Wiesel“, Alexandru Florian consideră că declaraţia lui Ilan Laufer, care l-a acuzat pe şeful statului de antisemitism, este emoţională, cu mult iz politic şi atâta tot, iar atitudinea preşedintelui Klaus Iohannis în privinţa Holocaustului a fost recunoscută inclusiv printr-o distincţie acordată de American Jewish Committee.

Citește și: Reacția comunității evreiești după ce Ilan Laufer l-a acuzat pe Iohannis de antisemitism

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Știri

To Top