Connect with us
Klaus Iohannis și-a dat acordul cu privire la urmărirea penală a trei foști miniștri. Mai exact este vorba de Adriana Țicău....

Știri

Klaus Iohannis și-a dat acordul cu privire la urmărirea penală a trei foști miniștri

Klaus Iohannis și-a dat acordul cu privire la urmărirea penală a trei foști miniștri. Președintele a transmis, marţi, Ministerului de Justiţie cererile de urmărire penală a trei foști miniștri. Este vorba de foştii miniştri ai Comunicaţiilor Dan Nica şi Adriana Ţicău şi fostul ministru al Muncii, Alexandru Athanasiu.

Avizul lui Klaus Iohannis este necesar pentru începerea urmăririi penale a foştilor miniştri care nu sunt membri ai Parlamentului.

DNA a solicitat urmărirea penală a Adrianei Ţicău, a lui Dan Nica şi a lui Alexandru Athanasiu. Este vorba de dosarul Microsoft 2.

”În conformitate cu prevederile legale şi constituţionale, procurorul şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie a transmis procurorului general al P.I.C.C.J referatul cauzei, în vederea sesizării Preşedintelui României. Pentru a aprecia asupra exercitării dreptului de a cere urmărirea penală a unor persoane care au deţinut calitatea de membri ai Guvernului.

Respectiv Dan Nica, ministru al comunicaţiilor şi tehnologiei informaţiei în perioada 2000 – iulie 2004, pentru săvârşirea infracţiunii de abuz în serviciu dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit;

Ţicău Adriana Silvia, secretar de stat la Ministerul Comunicaţiilor şi Tehnologiei Informaţiei în perioada 2003 – iunie 2004, respectiv de ministru al Comunicaţiilor şi Tehnologiei Informaţiei în perioada iulie – decembrie 2004, pentru săvârşirea infracţiunii de abuz în serviciu dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit, în formă continuată;

Alexandru Athanasiu, ministru al educaţiei şi cercetării în perioada 2003-2005, pentru săvârşirea infracţiunii de abuz în serviciu dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit”, anunţa DNA într-un comunicat.

Klaus Iohannis, de acord cu urmărirea penală a trei foști miniștri

Potrivit DNA, în calitate de ministru al Comunicaţiilor şi Tehnologiei Informaţiei, Nica Dan, a încălcat dispozițiile privind achiziţiile publice.

”În acest sens s-a invocat, în mod nereal, calitatea Fujitsu Siemens Computers de unic distribuitor pentru aceste produse. Totul, astfel încât respectiva firmă să fie favorizată prin evitarea organizării unei licitaţii publice. Astfel, prin activitatea sa, Dan Nica ar fi cauzat, pe de o parte –un prejudiciu în valoare totală de 47.594.843,88 USD în dauna statului. Pe de altă parte – un folos patrimonial necuvenit, în acelaşi cuantum, în favoarea Fujitsu Siemens Computers GmbH”, susţin procurorii.

De asemenea, Adriana Ţicău a determinat încheierea contractului cadru de licenţiere Microsoft în condiţii defavorabile pentru Guvernul României.

”În această modalitate, Ţicău Silvia Adriana ar fi cauzat, pe de o parte – un prejudiciu în valoare totală de 66.965.343,88 USD în dauna statului. Pe de altă parte – un folos patrimonial necuvenit, în acelaşi cuantum, în favoarea Fujitsu Siemens Computers GmbH”, anunţă procurorii.

Citește și: Dosarul Microsoft 2: Artopolescu, Florică și Hotăran, sub control judiciar

În cazul lui Athanasiu, acuzațiile sunt în perioada în care avea calitatea de ministru al educaţiei şi cercetării. Astfel, el a iniţiat şi a susţinut proiectul Hotărârii de Guvern nr.1778/21.10.2004. Astfel s-a aprobat extinderea contractului comercial de închiriere de licenţe între Guvernul României şi Fujitsu Siemens Computers GmbH. Însă, și pentru produsele educaţionale Microsoft.

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Știri

To Top