Președintele Klaus Iohannis a revocat-o astăzi pe Laura Codruța Kovesi din funcția de procuror-șef al DNA.
Anunțul a fost făcut azi de purtătorul de cuvânt al Administrației Prezidențiale.
Decizia președintelui vine în contextul în care PSD și ALDE anunțaseră azi că vor discuta dacă îl suspendă sau nu pe președinte.
Președintele Klaus Iohannis a semnat decretul de revocare a Laurei Codruța Kovesi din funcția de procuror șef al DNA, a anunțat luni purtătoarea de cuvânt a Administrației Prezidențiale, Mădălăina Dobrovolschi.
„Președintele României a semnat, astăzi, decretul de revocare din funcție a doamnei Laura Codruța Kovesi din funcția de porcuror șf al DNA. Președintele subliniază că lupta împtoriva corupției nu trebuie în niciun caz abandonată sau încetinită.
Corupția afectează viața fiecărui cetățean și dezvoltarea României. Banul public nu poate fi folosit în interes personal de grup iar deturnarea resurselor publice și blocarea luptei anticorupție se traduce prin lipsa de spitale, școli, autostrăzi.
Indiferent de numele procurorului șef, această instituție are obligația de a-și continua activitatea”, a mai spus șeful statului”, a anunțat, luni, Mădălina Dobrovolschi.
Reamintim că pe data de 30 mai, Curtea Constituțională a admis sesizarea Guvernului privind un conflict juridic de natură constituțională între ministrul Justiției și președintele Klaus Iohannis și între Guvern și președinte, ca urmare a respingerii de către șeful statului a cererii de revocare a șefei DNA, Laura Codruța Kovesi.
„Am citit motivarea deciziei CCR. Ca să nu apară aşa o confuzie în spaţiul public. Eu am spus de prima dată că voi citi această motivare până când o înţeleg foarte bine.
Deci mai avem un pic de citit, însă citind această motivare au apărut câteva chestiuni care m-au făcut să evaluez anumite demersuri într-o nouă lumină.
Două, trei chestiuni aş sublinia, după o primă citire foarte atentă a deciziei şi a motivării. Vreau să spun că, în această etapă, recunosc că motivarea aduce la suprafaţă mai multe întrebări decât clarificări, dar o aprofundare ulterioară ne poate aduce mai aproape de adevăr.
Vom vedea”, a declarat preşedintele Klaus Iohannis, după întrevederea cu delegaţia Comisiei de la Veneţia.
„Dacă citim motivarea, se pune întrebarea care mai este statutul procurorilor în România. Mai sunt procurorii independenţi sau sunt duşi procurorii mai degrabă în subordinea ministrului Justiţiei, decât sub autoritatea ministrului, aşa cum scrie în Constituţie.
Este o întrebare la care trebuie să răspundă. O altă întrebare este de ce avem un ministru al Justiţiei care decide şi preşedintele execută fără să se ţină seama de avizul CSM?
Cum poate CSM să-şi îndeplinească rolul de garantare a independenţei justiţiei, dacă CSM nici nu mai contează în procedura de demitere a unui procuror şef.
Iată întrebări la care încet încet trebuie să înceapă să răspundă şi unii şi alţii. Sunt dispus să pun aceste întrebări într-o dezbatere publică. Un referendum poate să fie la finalul unei astfel de dezbateri. Poate este nevoie de o clarificare în Constituţie”, a declarat Klaus Iohannis.
Citește și: Liviu Dragnea: Suspendarea preşedintelui, o opţiune serioasă, luni trebuie să luăm o decizie
Acest articol a fost actualizat la: 9 iulie 2018 10:17