Știri

Laura Codruţa Kovesi va activa ca procuror la DIICOT Sibiu

Decizie finală. Secţia pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii a decis miercuri că Laura Codruţa Kovesi îşi va continua activitatea în calitate de procuror la DIICOT Sibiu.

Potrivit deciziei CSM, Kovesi este încadrată la DIICOT Sibiu începând cu data de 9 iulie 2018.

Laura Codruţa Kovesi, cercetată disciplinar într-un caz referitor la divulgare de date din dosare

Fostul procuror şef al DNA Laura Codruţa Kovesi este cercetată disciplinar de Inspecţia Judiciară într-un caz referitor la divulgare de date din dosare aflate în curs de soluţionare, au confirmat miercuri pentru AGERPRES oficiali ai IJ.

Potrivit acestora, este vorba de o sesizare din oficiu a IJ, în contexul emiterii unui comunicat de către DNA în 12 februarie 2018, în conţinutul căruia ar fi fost divulgate date din dosare aflate în curs de soluţionare.

Oficialii IJ au precizat că în acest caz a fost începută cercetarea disciplinară.

Lazăr, despre demiterea lui Kovesi: Procurorii sunt îngrijoraţi în legătură cu situaţia care s-a generat

Procurorul general al României, Augustin Lazăr, a declarat miercuri că procurorii sunt îngrijoraţi în legătură cu situaţia creată după demiterea şefei DNA Laura Codruţa Kovesi.

„Procurorii sunt îngrijoraţi în legătură cu situaţia care s-a generat, dar această îngrijorare nu-i împiedică să-şi îndeplinească în continuare cu fermitate rolul pe care îl au pentru apărarea ordinii de drept, rolul lor constituţional.

Este o situaţie sensibilă care este în jurul nostru şi nu trebuie să v-o descriu eu”, le-a spus Lazăr jurnaliştilor, la sediul CSM, întrebat dacă, după revocarea Laurei Codruţa Kovesi, procurorii vor fi subordonaţi politic.

El a adăugat că deciziile Curţii Constituţionale sunt obligatorii şi trebuie puse în executare.

„În acest moment, este o situaţie sensibilă în care procurorii sunt îngrijoraţi de ceea ce va urma. Dar rămâne şi la înţelepciunea oamenilor cu activitate publică să arate că n-a fost ceva care să urmărească punerea sub control a DNA, ci a fost ceva care să reprezinte o contribuţie. Este o provocare şi pentru cei care au luat acesta decizie”, a afirmat Lazăr.

În opinia sa, magistraţii români – judecători şi procurori – au ajuns la un nivel de maturitate „în care nu mai pot fi învinşi”.

Citște și: Decizia luată de Laura Codruța Kovesi cu privire la eventuala demisie din fruntea DNA

„Vor fi în măsură să demonstreze acum sau niciodată că au ajuns la o maturitate să-şi îndeplinească rolul lor constituţional în statul de drept – să apere cadrul legal, să apere ordinea de drept, să arate că au conştiinţa unui corp al magistraturii care să funcţioneze coerent şi

competent, să acţioneze unit şi nu să dea curs acelor încercări ‘divide et impera’ pe care le-am văzut în spaţiul public”, a susţinut Augustin Lazăr, înainte de începerea şedinţei CSM.

Share
Scris de
Apetrii Tora