Connect with us
Eliminarea celor 102 taxe, inclusiv cea a radio-tv, este discutată azi de Curtea Constituțională. Sesizarea a fost făcută de Klaus Iohannis.

Știri

Legea 102 este constituțională, decide Curtea Constituțională

Legea privind eliminarea celor 102 taxe a fost discutată azi de Curtea Constituțională. Este vorba de sesizarea făcută de președintele Klaus Iohannis împotriva legii PSD prin care sunt eliminate cele 102 taxe, inclusiv cea radio-TV.

UPDATE, ora 13:56: Președintele CCR, Valer Dorneanu a justificat decizia instituției pe care o conduce: „Ne-am pronunțat în sesnul respingerii sesizării ca fiind neîntemeiată. Toate criticile care s-au formulat nu își găsesc un temei constitutional care să ne justifice admiterea sesizării.”, a declarant președintele CCR, Valer Dorneanu.

Valer Dorneanu a explicat pe larg modul în care legea este inofensivă față de principiul separării puterilor în stat.
„În ceea ce privește cele două mari instituții să zic așa păgubite de această măsură, noi am reținut, fără a intra în analiza fondului, că legea a modificat art. 41 din Legea de organizare a radiodifuziunii și televiziunii, spunând că toate cheltuielile necesare pentru funcționarea și dezvoltarea instutițiilor vor fi suportate din legea bugetului de stat. Deci este treaba guvernului și a parlamentului să înlocuiască resursele de unde vor fi finanțate cele două instituții.”, a menționat președintele CCR.

Verdictul asupra așa numitei legi „Dragnea” a fost comentată chiar de președintele PSD. „Decizia este o nouă dovadă că ceea ce este bun pentru oameni, nu are cum să nu fie constitutional. Cei care au vrut să blocheze legea, au fost contraziși de alegeri. Iohannis trebuie să promulge legea și să accepte că poporul a dat girul suprem prin votul de duminică.”

Știre inițială

Sesizarea a fost făcută în noiembrie. Termenul a fost stabilit de la început de judecători pentru 14 decembrie, după alegerile parlamentare. Însă, decizia a fost amânată pentru vineri.

Iohannis susţine în motivarea deciziei că prin lege sunt încălcate normele constituţionale referitoare la principiul separaţiei puterilor în stat şi cel al legalităţii. În plus, sunt încălcate raporturile Parlamentului cu Guvernul, rolul Guvernului, precum şi cele care guvernează bugetul public naţional.

Iohannis spune că se aplică şi în acest caz prevederile prin care sunt interziste modificări majore în fiscalitate cu 6 luni înainte de alegeri. Susține că măsurile adoptate vor produce consecinţe imediate. Va fi afectată execuţia în curs a bugetului de stat, şi nu doar a bugetului viitor.

Legea privind eliminarea celor 102 taxe, discutată azi de Curtea Constituțională

Klaus Iohannis mai spune în sesizarea de neconstituţionalitate că Parlamentul trebuia să identifice în mod concret şi sursa de finanţare necesară pentru aplicarea legii şi să găsească soluţii concrete.

Iohannis subliniază că legea este lipsită de predictibilitate şi coerenţă. Și asta deoarece nu cuprinde soluţii legislative cu privire la ansamblul efectelor pe care le vor produce măsurile instituite.

Şeful statului vorbeşte în sesizare şi despre situaţia TVR şi a Radioului public. Arată că eliminarea taxei radio-TV este de natură să genereze interpretări cu privire la statutul salariaţilor, în cazul în care instituţiile ar rămâne bugetate doar de la stat. În plus,  poate afecta autonomia serviciilor publice de radio şi televiziune.

Citește și: Klaus Iohannis nu promulgă legea tăierilor celor 102 taxe

Iohannis critică şi eliminarea timbrului de mediu. Șeful statului spune că sunt afectate programele finanţate din fonduri externe nerambursabile în lipsa unor măsuri compensatorii, dar ar încălca şi normele UE în materie.

În final, Iohannis avertizează că prin această lege România riscă să depăşească ţinta de 3% de deficit.

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Știri

To Top