Connect with us
Președintele Klaus Iohannis a promulgat Legea privind reducerea risipei alimentare. Agenții economici care nu o vor respecta riscă sancțiuni usturătoare.

Știri

Legea privind reducerea risipei alimentare, promulgată de Iohannis

Președintele Klaus Iohannis a promulgat legea privind reducerea risipei alimentare. Aceasta prevede vânzarea unor produse aflate la limita datei de expirare pentru consum la preț redus sau donarea lor.

De asemenea, se mai prevede că agenții economici care încalcă această lege să fie sancționați cu până la 10.000 de lei.

Proiectul de lege a fost iniţiat de un grup de 52 de deputaţi PNL, UDMR, minorităţi şi neafiliaţi şi a primit un raport de admitere cu amendamente din partea comisiei de industrii.

Propunerea legislativă a fost respinsă iniţial de Senat, dar adoptată de Camera Deputaţilor. Guvernul a susţinut adoptarea de măsuri pentru diminuarea risipei alimentare, cu luarea în considerare a observaţiilor transmise pe acest proiect.

Legea stabileşte definiţia risipei alimentare ca situaţia în urma căreia alimentele ies din circuitul consumului uman şi din princina degradării şi sunt distruse, conform legislaţiei în vigoare.

Potrivit legii, operatorii economici din sectorul agroalimentar sunt obligaţi să întreprindă acţiuni de prevenire a ripisei de alimente, începând cu producţia, procesarea, depozitarea, distribuţia, comercializarea produselor.

În plus, operatorii economici din sectorul agroalimentar trebuie să ia măsuri privind vânzarea cu preţ redus a produselor aflate la vânzare, conform legislaţiei în vigoare şi să transfere alimentele, prin donare, sau sponsorizare, pentru consumul uman, dar aflate în aproape de data expirării, către intităţi înregistrate la ANSVSA, cu oblligaţia respectării prevederilor legale privind condiţiile de igienă, temperatură, în timpul depozitării, precum şi etichetarea corespunzătoare.

Citește și: Klaus Iohannis nu promulgă legea tăierilor celor 102 taxe

Proiectul mai prevede că o serie de subproduse nedestinate consumului uman va fi direcţionate către consumul animal. În plus, produsele agroalimentare devenite improprii consumului uman sau animal vor fi transformate în compost sau biogaz.

Potrivit legii, agenţii economici care nu respectă prevederile legii  riscă amenzi cuprinse între 1.000 şi 3.000 de lei pentru microîntreprinderi,  de la 3.000 la 6.000 de lei, pentru IMM-uri,  şi de la 6.000 la 10.000 de lei pentru întreprinderi mari.

Citește și: Legea majorării salariale din educație și sănătate a fost aprobată în Parlament

Autorităţile, împreună cu Ministerul Agriculturii, au la dispoziţie 6 luni de la data publicării legii pentru elaborarea normelor metodologice de aplicare a prevederilor, scrie news.ro.

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Știri

To Top