În fiecare an, copiii primesc cadouri de la doi moși distincți. Pe 6 decembrie de la Moș Nicolae, iar pe 24 Decembrie noaptea, de la Moș Crăciun. Multă lume face o legătură între cei doi moși, spunând că Moș Crăciun nu este decât o copie mai slabă a adevăratului Moș care este Sfântul Nicolae. Însă unii etnologi susțin tocmai contrariul: și anume – Moș Crăciun este mai vechi decât Moș Nicolae iar legendele care îl înconjoară sunt de-a dreptul fascinante.
Etnologul Romulus Vulcănescu susține că Moș Crăciun nu este altceva decât transfigurarea magilor ce i-au adus daruri lui Iisus Hristos, fiind simbolul unui spirit creator și darnic. Sintagma „moș” din numele său ar însemna tocmai acest lucru: ziditor, creator, făgăduitor. Există tradiții populare în care Moș Crăciun este chiar o zeitate are puteri fantastice sau un om obișnuit în general rupt de restul lumii, păstor de oi sau izolat în munții înzăpeziți.
ȚI-A PLĂCUT? CITEȘTE AICI CELE MAI TARI ARTICOLE DESPRE CRĂCIUN!
Cel mai vechi mit legat de Moș Crăciun este acela în care bătrânul care aduce cadouri an de an copiilor sărmani (și nu numai) a fost un om crud care a cunoscut credința și s-a pocăit. Acesta avea trei fete și o nevastă pe care le bătea crunt de fiecare dată când nu îi convenea ceva. Legenda spune că, Maica Domnului, cuprinsă de durerile nașterii, a fost ajutată de Crăciuneasa, soția lui Moș Crăciun, iar acesta, păgân din fire, a pedepsit-o pe soția sa pentru că a ajutat-o pe Maria să nască, tăindu-i mâinile.
Momentul în care Moș Crăciun realizează răul făcut și se îndreaptă spre credință, fiind practic primul creștin, este acela când Crăciuneasa își recuperează mâinile după ce își moaie cioatele în scalda Mântuitorului. Moșului nu îi vine să creadă acest miracol și atunci devine creștin, părându-i rău pentru cruzimea sa.
Alte tradiții spun că Moș Crăciun era unul dintre păstorii care îl divinizau pe Iisus Hristos sau chiar tatăl Mariei, Maica Sfântă. Alte ipoteze spun despre Moș Crăciun că este o zeitate autohtonă care renaște de fiecare dată de solstițiul de iarnă.
Acest articol a fost actualizat la: 20 ianuarie 2016 18:14