Legile Justiției vor ajunge la Comisia de la Veneția, spun cei din PNL, după ce APCE a aprobat solicitarea liberalilor în acest sens.
Comisia de Monitorizare a Adunării Parlamentare a Consiliului Europei a aprobat solicitarea PNL de sesizare a Comisiei de la Veneţia pentru exprimarea unui punct de vedere cu privire la modificările legilor Justiţiei propuse de PSD şi ALDE, potrivit unui comunicat transmis joi AGERPRES.
„După refuzul sistematic al celor de la PSD şi ALDE de a cere opinia experţilor internaţionali în privinţa propunerilor de modificare a legilor Justiţiei, PNL a reuşit să obţină acest lucru prin intermediul parlamentarilor săi din cadrul APCE. PNL a folosit în acest demers o cale extraordinară de sesizare a Comisiei de la Veneţia prin intermediul Comisiei de Monitorizare a APCE”, se arată în comunicatul PNL.
În aceste condiţii, liberalii subliniază că CCR va trebui să ţină cont de opinia Comisiei de la Veneţia în privinţa modificărilor aduse legilor Justiţiei, aşa cum a ţinut cont şi în alte cazuri.
„Parcursul legilor Justiţiei va trebui să aştepte acum punctul de vedere al Comisiei de la Veneţia”, conchid liberalii.
Potrivit senatorului PNL Alina Gorghiu, Comisia de Monitorizare a APCE a dat un vot în unanimitate pentru sesizarea Comisiei de la Veneţia pe legile Justiţiei din România.
Preşedintele Comisiei speciale care a modificat legile justiţiei, Florin Iordache, a declarat jo că nu are ce să constate Comisia de la Veneţia referitor la legile justiţiei, deoarece nu poate fi peste deciziile Curţii Constituţionale şi numeşte demersul PNL de a cere Comisiei de Monitorizare a Adunării Parlamentare a Consiliului Europei (APCE) aprobarea sesizării Comisiei un demers politicianist, “exportat în afara României”.
“Comisia de la Veneţia ce să constate? Comisia de la Veneţia nu poate fi peste deciziile Curţii Constituţionale. Comisia de la Veneţia nu va constata decât că aceste modificări, pe care CCR s-a pronunţat de două ori, sunt constituţionale. E un demers politicianist pe care cei de la PNL l-au exportat în afara României, în condiţiile în care au văzut că nu au nicio şansă în România”, a spus Florin Iordache pentru News.ro.
De asemenea, el spune că nu poate fi Comisia de la Veneţia peste Parlament şi peste legislaţie şi va constata doar că modificările sunt “constituţionale, legale şi normale”.
Deputații PSD – ALDE au adoptat proiectul închisoare în weekend. Noi facilități pentru infractori
Dezbaterile privind modificarea Codului penal încep pe 2 mai
“Comisia poate fi peste Parlament şi peste legislaţie? Repet, Comisia de la Veneţia nu poate decât să constate că acele modificări sunt constituţionale, legale, normale. Nu poate să constate altceva. Cum şi CCR a decis în cele trei decizii că modificările care sunt sunt în concordanţă cu deciziile Comisiei de la Veneţia, nu poate veni Comisia să legifereze peste CCR”, a mai spus el.