Connect with us
Gestionarea şi colectarea deşeurilor ar putea fi aprobată în două săptămâni

Știri

Gestionarea şi colectarea deşeurilor ar putea fi aprobată în două săptămâni

Hotărârea judecătorească pentru modificarea Legii privind regimul deşeurilor şi a Legii referitoare la modalitatea de gestionare a ambalajelor şi a deşeurilor de ambalaje ar putea fi aprobată în următoarele două săptămâni, a declarat, vicepremierul şi ministru al Mediului, Graţiela Leocadia Gavrilescu.

„Poate că începutul este greu – şi dovada că este greu este că ordonanţa de urgenţă pentru modificarea Legii 249 (din 2015 privind modalitatea de gestionare a ambalajelor şi a deşeurilor de ambalaje – n. r.) şi a Legii 211 (din 2011 privind regimul deşeurilor – n. r.) a durat mai mult decât ne închipuiam noi, dar am dorit să fim extrem de transparenţi,

Să comunicăm cu toţi cei care sunteţi implicaţi în trasabilitatea deşeului, să ştim exact fiecare dintre noi – de la proprietar până la depozit – ce atribuţii avem, să ştim exact că dacă nu ne îndeplinim aceste atribuţii suntem sancţionaţi, iar sancţiunile să nu fie numai aşa de ochii lumii, ci să fie extrem de drastice, iar controlul să fie pornit de la deţinătorul/proprietarul de deşeuri…

Aşa cum va ieşi – cred că nu săptămâna viitoare, ci peste două săptămâni – ordonanţa de urgenţă va reliefa în cea mai mare parte toate mesajele de la dumneavoastră.

Nu o să poată să fie, să spunem, perfectul. Este practic imposibil, când, până acum atâţia ani, ne-am obişnuit ca tot ceea ce producem deşeu să-l ducem la groapă. Ne-am propus ca în 2035 să depozităm numai 10%, lucrul acesta înseamnă ca în anul 2018 să înceapă startul şi să înceapă nu aşa, să zicem lento, ci pe pilot automat”, a spus Gavrilescu.

Citește și : Incendiu în Codlea, la un centru de colectare de deșeuri

Potrivit ministrului Mediului, după aprobarea Ordonanţei de Guvern, vor fi organizate opt întâlniri regionale, iar campania de mediatizare şi educare a populaţiei va începe inclusiv având ca partener Ministerul Educaţiei. De asemenea, un parteneriat a fost încheiat cu Ministerul Sănătăţii, pentru că „un mediu curat înseamnă că trăim sănătos”.

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Știri

To Top