Connect with us
Leul s-a depreciat după demisia lui Mihai Tudose

Știri

EURO a explodat. Leul s-a depreciat după demisia lui Mihai Tudose

Leul a suferit pierderi importante după ce PSD a luat decis să demită al doilea guvern la doar 6 luni de la schimbarea lui Sorin Grindeanu. Astfel că euro a crescut la 4,6599 lei, iar dolarul la 3,8182 lei.

Moneda naţională se depreciază, marţi, pe piaţa interbancară, cu 0,48% în raport cu euro, la 4,6573 lei pentru moneda europeană, iar valoarea cea mai mare la care a fost tranzacţionată a fost de 4,6605 lei/euro.

În ceea ce priveşte dolarul american, leul a pierdut 0,74%, la 3,8039 lei. Valoarea cea mai mare la care a fost tranzacţionată moneda americană a fost de 3,8114 lei/dolar.

Leul s-a depreciat după demisia lui Mihai Tudose

Banca Naţională a României (BNR) a afişat, luni, un curs de 4,6256 lei pentru un euro, în scădere cu 1,21 bani (-0,26%) în comparaţie cu valoarea de 4,6377 lei anunţată în şedinţa precedentă.

Leul a câştigat teren şi în raport cu dolarul american, până la valoarea de 3,7686 lei, cu 5,61 de bani (-1,47%) mai puţin faţă de cotaţia de vineri, de 3,8247 lei pentru un dolar american.

Moneda atinge un nivel record, pe fondul crizei politice

În acelaşi timp, francul elveţian a fost cotat la 3,9178 lei, în scădere cu 0,23 de bani (-0,68%), comparativ cu valoarea de 3,9408 lei pentru moneda elveţiană, stabilită în şedinţa precedentă.

Gramul de aur s-a ieftinit, luni, cu 1,139 de lei (-0,69%), până la 162,6750 lei, de la 163,8140 lei, cât s-a anunţat în ziua anterioară.

Citeşte şi Klaus Iohannis a anunțat că Mihai Fifor va fi premier interimar! Cand incep consultarile cu partidele

Președintele Klaus Iohannis a anunțat cine va fi premier interimar:

Premierul Tudose a inaintat demisia si am acceptat-o. Aceasta situatie in care s-a ajuns ma nemultumeste profund si este o situatie care ma ingrijoreaza.

Iata ca la 1 an de la alegeri, avem deja 2 guverne PSD esuate.

Acum, evident ca este nevoie de un guvern pentru a scurta cat se poate de mult situatia de incertitudine.

Eu vreau sa avem o procedura rapida care va duce la stabilirea unui nou guvern, fiindca aceasta nesiguranta nu trebuie sa genereze instsabilitate politica.

Vreau sa previn posibile urmari economice negative ale acestei crize generate in interiorul PSD.

Dupa demisia premierului Tudose l-am desemnat pe ministrul Fifor interimar la conducerea guvernului.

Citeşte şi Mihai Fifor este premierul interimar al României. Cu ce s-a făcut remarcat

Social-democratul Mihai Fifor a fost propus pentru funcţia de premier interimar al României. Fifor s-a născut într-o familie de profesori, în municipiul Drobeta Turnu Severin, pe data de 10 mai 1970.

El este licenţiat în Filosofie, doctor în Antropologie Socială şi a urmat cursurile Colegiului Naţional de Apărare şi Colegiului Naţional de Afaceri Interne.

În 2015, a fost refuzat de preşedintele Klaus Iohannis pentru a prelua ministerul Transporturilor.

În anul 1994, Fifor a absolvit Facultatea de Litere şi Istorie, specializare Filosofie, la Universitatea Craiova, iar în 1995 a urmat Masterul în “Literatura română”.

Mihai Fifor a devenit, în 2003, doctor în Antropologie Socială, iar în 2007 a mai absolvit Masterul “Managementul Afacerii Publice” la Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative.

În anul 2009 a urmat cursurile Colegiului Naţional de Afaceri Interne “Managementul afacerilor interne”, Academia de Politie Al. I. Cuza, precum şi cele ale Colegiului Naţional de Apărare “Securitate şi buna guvernare”.

În ceea ce priveşte activitatea profesională, Fifor a fost, între anii 1994-2001, cercetător ştiinţific principal la Institutul de Cercetări socio-umane “C. S. Nicolaescu-Plopşor” al Academiei Române, după care a deţinut funcţiile de director al Centrului judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale din Dolj şi manager al Muzeului Olteniei din Craiova.

Mihai Fifor a fost propus pentru funcţia de premier a României

În 2009 a devenit secretar de stat în Ministerul Administraţiei şi Internelor, post pe care l-a mai avut şi în 2012. De asemenea, timp de trei ani, între 2009-2012, a fost manager la Muzeul Olteniei.

Începând din 2012, Mihai Fifor este senator. În 2014, el a fost ales preşedintele Comisiei parlamentare de anchetă privind terenurile achiziţionate de familia fostului preşedinte Traian Băsescu la Nana.

Potrivit celei mai recente declaraţii de avere, el deţine o casă în Işalniţa, cu o suprafaţă de 150 mp şi un autoturism Dacia Logan pe care l-a dobândit prin contract de credit auto.

Senatorul are deschis un cont în lei la BRD, cu un sold de 49.840,37. De asemenea, Fifor are un credit ipotecar la Volksbank Craiova, scadent în 2031 cu o valoare de 17.170 euro, precum şi un contract de credit auto la RCI Leasing România IFN de 43.500,50 RON.

La venituri, senatorul PSD a trecut indemnizaţia de la Parlament de 64.471 lei şi 83 lei de la Universitatea Craiova.

Soţia sa, Adina Fifor, a câştigat 17.659 lei de la Muzeul Oltenitei

La secţiunea Venituri din investiţii, social-democratul a declarat 7184,95 lei de la SC Fondul Proprietatea SA. El a mai încasat 100.000 lei din decizii de despăgubire ANRP.

Mihai Fifor a mai fost propus pentru funcţia de ministru al Transporturilor în 2015, de premierul de la acea vreme, Victor Ponta.

Preşedintele Klaus Iohannis a respins ulterior această desemnare, invocând faptul ca acesta “nu are expertiza şi experienţa managerială necesare gestionării domeniului complex al transporturilor”.

Fifor a fost luat în calcul de două ori de PSD pentru a prelua şefia Guvernului: în iarnă, odată cu primul Cabinet PSD, şi după demiterea lui Grindeanu. El a refuzat, în şedinţa CExN de luni, să devină premier, potrivit liderilor PSD.

Senatorul s-a remarcat în ultimele luni şi ca preşedinte al Comisiei de anchetă privind alegerile din 2009. Tot atunci s-a ales și cu porecla ”bibliotecarul” pusă de Radu Berceanu, cel care explica că nu dorește să dea explicații în fața ”bibliotecarului Fifor” și ”electricianului Nicolicea”.

Întrebat despre ce l-a recomandat pe Fifor pentru postul de ministru al Economiei, având în vedere că nu are studii economice, premierul desemnat Mihai Tudose a explicat că nu este nevoie de ele pentru acest portofoliu.

”Confundaţi partea de Minister al Economiei ca un Minister de Finanţe. Nu trebuie să fii economist la Ministerul Economiei, trebuie să înţelegi cum funcţionează economia, să ai bunul simţ să îi pui la treabă pe cei care se ocupă de acest lucru şi să împingi proiectele spre direcţia bună, ceea ce domnul Mihai Fifor are”, a spus Tudose.

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Știri

To Top