Connect with us
E oficial! Barbatii pot iesi la pensie la 50 de ani, iar femeile la 48. Care sunt conditiile

Știri

Lia Olguţa Vasilescu, anunţ despre pensii: „Nu vor beneficia de majorări”

Minimum 15 ani vechime! Asta este condiția impusă de autorități pentru că un român să poată deveni la un moment dat pensionar cu drepturi depline.

Altfel, rămâne un simplu asistat social, care va primi o viață întreagă pensia minimă.

De la 1 ianuarie, această a crescut de la 520 de lei la 640 de lei, însă majorările nu vor curge an de an, ci doar atunci când vor fi bani suficienți la buget, după cum a anunțat Olguța Vasilescu.

În plus, ei nu fi incluși în nouă Lege a pensiilor, deci nu vor avea venituri în funcție de punctul de pensie, care acum este de 1.000 de lei.

Există și o explicație pentru asta: un român cu pensie socială a ajuns să primească aproape cât unul care a muncit pe brânci 30 de ani, în jur de 1.000 de lei.

”Vor fi pensionari doar cei care au o vechime în muncă. La ora actuală sunt amestecați oamenii care au cotizat o zi, cinci ani la pensie. Ceea ce nu este corect. Nu vor fi considerați pensionari cei care sunt acum pe pensia minim garantată. Ei vor intră pe altă lege și vor primi indemnizație. Nu trebuie amestecați cu ceilalți pensionari, unde va fi un calcul separat, în funcție de contributivitate”, a ținut să precizeze ministrul Muncii.

Cei fără stagiu minim de cotizare de 10 ani vor avea legislaţie proprie

Ministrul Muncii, Lia Olguța Vasilescu, a declarat, luni, că cei care nu au un stagiu minim de cotizare de 10 ani la pensie vor avea o legislație proprie, precizând că la ora actuală se lucrează în acest sens.

„Generic li se spune pensionari (celor care nu au cotizat minim 10 ani la bugetul de pensii – n.r). De fapt, beneficiază de așa numită pensie minim garantată și neavând stagiu minim de cotizare de 10 ani nu sunt nici la ora actuală catalogați că pensionari.

Ne gândim și la ei că dovadă că anul trecut s-a crescut cu 30% pensia minim garantată de la 400 la 520 de lei. Anul acesta, de asemenea, avem bugetată o creștere de încă 30% până la suma de 640 de lei, dar este foarte adevărat că vor trebui să beneficieze de o legislație proprie pentru că nu pot crește pe punctul de pensie la fel că toți ceilalți pensionari care sigur vor trebui să aibă pensii mai mari pentru că au cotizat mai mult.

În ceea ce privește programul de guvernare noi avem prevăzut foarte clar 30% în primii 2 ani și câte 10% în ceilalți doi ani până în anul 2020. Dar în ceea ce privește pensionarii care au un stagiu de cotizare de peste 10 ani, aici va fi o discuție separată pe Legea pensiilor.

Ei vor crește pe punctul de pensie și pentru ei majorările trebuie să fie altele decât în cazul pensiei minim garantate”, a declarat Vasilescu, la Parlament.

În ceea ce privește pragul de minimum 10 ani pentru cotizare, Vasilescu a precizat că e posibil să fie modificat.

4 Comments

4 Comments

  1. gheorghe horaicu

    2018-02-27T11:30:59+02:00 at 11:30

    de ce nu se ia calcul la stabilirea pensiei sporurile pt ture de noapte si pt duminici si sarbatori legale lucrate in timpul cat un pensionar a lucrat -_

  2. PAUNALEXANDRU

    2018-02-26T13:01:59+02:00 at 13:01

    LASO DRACU DE PLACA MEREU NUMAI ASTA O PUI ACELAS DISCURS MEREUPINA O FINALIZATI MURIM

  3. nicu s

    2018-02-14T11:00:26+02:00 at 11:00

    Au aranjat pensile si salarile parlamentarilor si a tuturor deserventilor care sunt considerati romani in toate discursurile politice si din masmedia iar restul care nu sunt romani ci doar cotizanti sunt mintiti si aminati pina la noi alegeri cind primesc alte promisiuni.Urmasi fostilor comunisti care nu sunt decit niste scursuri genetice si hoti calificati pe la scolile de partid isi bat joc de cei carora le-au furat pamintul;casa;ograda;bunurile din gospodarie si pe care i-au obligat sa munceasca de dimineata pina in noapte in CAP-uri si Ferme de stat pentru o oca de malai.Acum aceasta categorie cea mai exploatata si defavorizata a statului roman s-a ales cu praful de pe toba;adica 640 lei .Unde este dreapta despagubire?Cum recompensati si cealata categorie care a fost fortata sa paraseasca intreprinderea la care a lucrat,pentru ca voi sa puteti jefui si vinde?De ce pentru ei este punct de pensie,iar pentru trintori si hoti sunt alte criterii?Lacomia voastra si faradelegea va aduce sfirsitul,care nu poate fi ca cel din 89.

  4. Marc

    2018-02-13T12:44:13+02:00 at 12:44

    S-au mărit pensiile anul trecut cu 20% iar pentru asistați cu 30%?! Porcărie pesedistă!

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Știri

To Top